Moonbird, je persoonlijke ademcoach in de hand

Vandaag laten we Stefanie Broes van de startup Moonbird aan het woord. Samen met haar broer Michael ontwikkelde ze in volle coronaperiode een toestel dat in je handpalm past en helpt je ademhaling te vertragen, zodat je makkelijker in slaap valt en je stress en angstgevoelens beter kan managen.

Stefanie Broes vertelt dat ze merkte dat vrienden en kennissen meer en meer nood hebben aan rustgevende oefeningen. Zelf is ze al jaren bezig met yoga en meditatie waarbij ademhaling een belangrijke rol speelt. Stefanie : “Twee van mijn huisgenoten, die last hadden van angst- en slaapstoornissen, kregen de raad thuis ademhalingsoefeningen te doen, maar dat lukte hen niet tijdens het piekeren of bij een paniekaanval. Dat bracht me op het idee om mensen te begeleiden bij het ademhalen met geluid of met een tactiele prikkel. Ik zag onmiddellijk het beeld van een moeder die haar baby tegen zich houdt, die rustiger wordt omdat hun ademhalingsritmes synchroniseren. Daardoor dachten we eraan om een voorwerp in de hand te houden dat als het ware voor jou ademt en waarvan je het ritme intuïtief moet volgen.”

Rode draad
Stefanie: “Terwijl we met vrienden aan tafel zaten, namen we het fruit uit de fruitmand een voor een in de hand, tot de avocado de ideale vorm bleek te hebben, omdat zijn dikkere buik mooi past in je handpalm. De dag daarna bezochten mijn broer en ik al een productontwikkelaar die ook enthousiast was, omdat zijn dochter kampte met slaapproblemen. En dat bleek eigenlijk de rode draad telkens we ons idee voorlegden aan iemand. Iedereen kende wel iemand in zijn/haar familie of vriendenkring die het zou kunnen gebruiken. Dat gaf een warm gevoel aan het team dat eraan meewerkte. We werkten hard en dankzij corona was er ook weinig afleiding, zodat we op één jaar tijd van idee tot productie gingen.”

Minder slaapmedicatie
Stefanie: “Ik vond het belangrijk dat het toestel klinisch relevant was en dat artsen erachter stonden. We hebben wel geen Random Controlled Trial (RCT) gedaan, zoals farmabedrijven doen, maar omdat we geselecteerd werden voor een Europees project, konden we Moonbird co-creëren met eindgebruikers, die in een heel vroeg stadium feedback hebben gegeven op onze prototypes. Onder hen waren er twee personen die ons vertelden dat ze dankzij Moonbird geen slaapmedicatie meer nodig hebben. Daarnaast deden we ook een test bij een 40-tal personen van wie de slaapkwaliteit verbeterd was en die overdag minder slaperig waren.”

Businesswise
Stefanie: “We wilden ook de businesskant valideren en schreven ons in voor imec istart en KBC Start it die ook interesse toonden. Toen bleek dat iedereen er potentieel inzag en we dankzij subsidies het nodige geld bij elkaar hadden, besloten we ervoor te gaan. Na 6 maanden prototypes te ontwikkelen en een preorder campagne, slaagden we erin grotere investeerders te overtuigen om Moonbird verder te ontwikkelen en vorig jaar op de markt te brengen.”

Hoe werkt Moonbird?

De Moonbird

De Moonbird krimpt en zet uit gelijk een ballon en geeft het ritme aan dat je ademhaling moet volgen. Het toestel bevat ook een sensor, die je hartritme en hartritmevariabiliteit meet. Door je aandacht naar je ademhaling te brengen, breng je je geest tot rust en daalt je stressniveau. Tien minuten langzaam ademen, maakt je 15% meer ontspannen en drie dagen drie keer per dag je ademhalingsoefeningen doen, reduceert je angst en stress met 20%. In de Moonbird app kan je de impact van de ademhalingsoefeningen op je lichaam zien en vind je ook audiogidsen met toelichting over hoe je goed ademt, hoe stress je ademhaling beïnvloedt enz.

Covid heeft mensen bewuster gemaakt van het belang van mentaal welzijn en zeker in deze onrustige tijden, is het belangrijk onze innerlijke rust te bewaren. Wetend dat een derde van de Belgische bevolking slaapproblemen heeft[1] en dat 12% van de volwassen Belgen slaapmedicatie neemt [2] , is deze Moonbird misschien een goed alternatief en/of een ondersteunend middel bij de afbouw ervan.

Meer info op de Moonbird site.


[1] Bron: Domus Medica 2018

[2] Bron: Le Vif 2021

Published by

Related Posts