Julie Scherpenseel, Young ICT Lady of the Year met een passie voor data

Naar jaarlijkse gewoonte laten we de Young ICT Lady of the Year aan het woord, want zelfs anno 2020 is het aantal vrouwen in technologie nog bedroevend laag ondanks allerlei initiatieven. Julie Scherpenseel wil dan ook van haar mandaat gebruik maken om vooral in te zetten op de verdere bewustmaking dat technologie niet louter een mannenzaak is.

Julie Scherpenseel, Master Burgerlijk Ingenieur, raakte door het maken van haar thesis over big data geïnteresseerd in de mogelijkheden van Machine Learning (ML) en Artificiële Intelligentie (AI), beide de motor van de technologische vooruitgang. Ze kreeg de kans hierrond samen te werken met een Brusselse startup.

Gestage groei
Scherpenseel: “Ik heb me eerst vooral online bijgeschoold, omdat er in België lange tijd geen opleidingen rond data en AI bestonden. Toen ik twee jaar geleden besloot bij ML6 te beginnen, was er in de wereld van AI veel aan het bewegen en leek het me hét moment om zelf de evolutie mee te maken van een startup naar een scale-up. Als Chief Growth Officer ben ik er verantwoordelijk voor onze groei en help ik de interne transformatie in goede banen te leiden. Het is immers een hele uitdaging om van 15 naar 65 medewerkers te evolueren en ervoor te zorgen dat alle neuzen in dezelfde richting staan.”

De stereotypen voorbij
Scherpenseel heeft dit jaar iets concreets willen doen aan het feit dat er nog steeds te weinig vrouwen in ICT stappen: “Toen ik burgerlijk ingenieur wilde studeren, raadde men mij dit af, omdat ik er als vrouw nooit zou in slagen carrière te maken in die mannenwereld. Als Young ICT Lady 2020 wil ik dan ook een rolmodel zijn en aantonen dat je als vrouw wel degelijk maatschappelijke impact kan hebben in de ICT sector. 78% van de meisjes kent immers geen vrouwelijk rolmodel in de technologie, terwijl 100% wel de naam van een man kan geven.” [1] Daarnaast heb ik ook mijn schouders gezet onder het tweede Young Potential Boostcamp dat loopt van oktober 2020 tot februari 2021 en waar een ervaren mentor jonge vrouwen coacht. Ik heb zelf ervaren dat zo’n extra duwtje in de rug echt het verschil kan maken.”

Volop vacatures
Ook is het belangrijk het imago van ICT jobs op te poetsen, gezien het steeds toenemend belang van digitalisering. Een studie van Agoria[2] toont immers aan dat er in alle sectoren nood is aan werknemers met digitale vaardigheden en dat 18% van de IT-vacatures tegen 2030 niet ingevuld zal geraken. Scherpenseel: “Vandaar het belang die vaardigheden aan te leren liefst al op de lagere, maar zeker op de middelbare school. Daarom steun ik het project AI op school, waarvan het lesmateriaal gelinkt is aan de eindtermen. Het programma maakt leerlingen vertrouwd met en wekt hun interesse in AI.”

Scherpenseel besluit met de raad aan (jonge) vrouwen zich vooral niet te laten tegenhouden en hun passie te volgen, omdat technologie zoveel carrièremogelijkheden biedt.                                                                                             


[1] Cijfers PwC Women in Tech report

[2] De digitalisering van de arbeidsmarkt. Shaping the future of work

Published by

Related Posts