VR voor een warme zorg

Dat moderne technologie kan bijdragen aan warme zorg toont Dimitri De Rooze, Manager IT and Procurement aan in zijn relaas over de introductie van VR bij Zorgbedrijf Antwerpen.[1]

Een bezoek aan Parijs
“Het VR-idee deed zijn intrede bij ons een jaar of twee geleden met de droom van een 102-jarige dame in een van onze woonzorgcentra. Ze was bedlegerig, maar wilde graag Parijs bezoeken omdat het haar een mooie stad leek. We besloten dat we deze droom wel konden waarmaken, kochten een VR-bril, staken er een smartphone in en downloadden 360° foto’s van Parijs. Om de sfeer compleet te maken, bestelden we croissants. Het  was fantastisch om te zien dat die dame het gevoel had dat ze echt ter plaatse was.”

Jongeren verhuizen
“Nog een mooi verhaal. Een paar weken later merkten we dat de kinderen van een van onze jeugdzorgcentra zenuwachtig waren omdat ze in het ongewisse waren over een aankomende verhuis. Hoe zou het zijn om in de stad te wonen in plaats van in een groene setting? Hoe zou hun kamer eruit zien? … Omdat het gebouw nog in aanbouw was en we er om veiligheidsredenen niet zomaar op bezoek konden, het ging om kinderen tussen 2 en 12 jaar, kochten we een 360° camera en maakten ter plekke foto’s en filmpjes. Toen we hun nieuwe omgeving via de VR-bril lieten zien, waren ze zo enthousiast dat ze onmiddellijk wilden verhuizen. Met die kleine investering creëerden we dus ineens een ander gevoel!“

Creatieve animatie
“Daarna hebben we een aantal VR-brillen gekocht waarmee onze animatoren activiteiten doen. Zij die geïnteresseerd zijn in kunst volgen een rondleiding in een museum, ook al zitten ze in een rolstoel. Of iemand woont een concert van U2 bij vanop het podium. Het is leuk om te zien hoe positief mensen erop reageren en hoe graag ze met die nieuwe dingen bezig zijn. En de kleinkinderen vinden het fantastisch als hun oma hen enthousiast vertelt dat ze een VR-bril heeft opgehad.”

Dementie
“Momenteel doen we een experiment. We merken dat mensen die dementeren en vaak last hebben van prikkels rustig worden als we ze met een VR-bril in een veld met zacht wuivende zonnebloemen zetten. We proberen van alles uit, soms lukt iets, soms ook niet. Maar het is duidelijk dat je op een eenvoudige en vooral goedkope manier meerwaarde kan geven door mensen uit de dagelijkse realiteit te halen en ze leuke dingen te laten doen. Ik denk nog vaak aan de lach op het gezicht van die 102-jarige, … daar doe je het eigenlijk voor hé! “  

Eindeloos veel mogelijkheden
“Zo zijn we ook begonnen met het uitlenen van onze 360° camera aan kinderen van de bewoners. Een grootmoeder kan niet meer fysiek aanwezig zijn op het verjaardagsfeest van een kleinkind of het nieuwe huis van haar zoon bezoeken, maar door de 360° film of foto’s te bekijken is het precies alsof ze er ook bij was of loopt ze a.h.w. door het nieuwe huis.

Fietsen door je straat
“Ook willen we experimenteren met virtueel fietsen.Nu kan iemand kijkend naar een tv-scherm op een hometrainer door zijn vroegere straat fietsen, maar we willen dit virtueel uitwerken. Momenteel bekijken we met welke partner we zouden samenwerken die ons de beelden kan aanleveren zodat het levensechter is. Nog alleen een ventilator erbij zetten om de wind na te bootsen en dan denken ze echt dat ze aan het fietsen zijn!”

De Rooze is razend enthousiast en duidelijk overtuigd van het nut van VR. “Ik weet niet of andere organisaties er al mee bezig zijn, besluit hij, “maar ik zou het iedereen zeker aanraden. Met een kleine investering kan je heel innovatief zijn, mensen gelukkig maken … en vooral een warme zorg bieden. “


[1] Zorgbedrijf Antwerpen is een bedrijf van de groep Antwerpen dat een waaier aan diensten aanbiedt aan Antwerpse senioren, gezinnen met jonge kinderen en (jeugd)zorgondersteuning voor gezinnen.

Published by

Related Posts