13 maart 2019

Al in de gezondheidszorg

Eerst even enkele cijfers vermelden uit de Digimeter van imec

Eerst even enkele cijfers vermelden uit de Digimeter van imec: “ruim een derde van de Vlamingen staat vooral positief tegenover het gebruik van AI in aanbevelingen op maat bij online shoppen (39%), betere gepersonaliseerde informatie over overheidsdiensten (38%) en betere gezondheidsdiagnoses en -aanbevelingen (36%)”.[1]

Analysetool

Dat AI ook in de gezondheidszorg ingeschakeld wordt voor data management zien we bij projecten zoals het nogal controversiële Google DeepMind Health dat samenwerkt met Engelse ziekenhuizen of het overzichtelijke Nederlandse Zorgprisma Publiek dat gezondheidsdata analyseert en in kaart brengt. Het Watson for Oncology programma, dat patiëntengegevens combineert met externe research en data om mogelijke behandelingsschema’s voor te stellen, is een ware revolutie bij de behandeling van kankerpatiënten. Dit programma, dat het resultaat is van een samenwerking met gespecialiseerde oncologen, maakt het makkelijker voor de arts om snel op de hoogte te zijn van de nieuwste therapieën en klinische tests, zonder dat hij zelf tijdrovend opzoekingswerk moet doen. Klik hier voor een verhelderend filmpje.

Tipje van de ijsberg

De mogelijkheden met AI voor ziektepreventie en -behandeling zijn oneindig : slimme algoritmes die MRI, CT scans, X-stralen en andere medische beelden analyseren en zo voor het menselijk oog verborgen data ontdekken; ziekten zoals huidkanker sneller opsporen zonder dat een biopsie nodig is; administratieve taken overnemen… Daarnaast geven AI-gebaseerde chatbots medisch advies op basis van informatie in een database en de persoonlijke medische geschiedenis van de patiënt of herinnert een app patiënten eraan hun medicatie te nemen en volgt hij op hoe ze zich voelen. 

Versneld proces

Ook bij het ontwikkelen van geneesmiddelen, wat een proces is dat jarenlang kan duren, bewijst AI zijn nut. De start-up Atomwise slaagde erin snel een remedie te vinden tegen het tot nu toe ongeneeslijke ebolavirus dankzij de hulp van supercomputers.

Smart girl

In 2016 ontwikkelde Google een oogscantechniek om diabetische retinopathie, die tot blindheid kan leiden, tijdig vast te stellen en introduceerde de techniek o.a. in een aantal oogklinieken in India. Een Indisch tienermeisje wiens opa aan deze oogziekte leed, ontwikkelde daarnaast zelf een app die deze ziekte screent met behulp van een AI-programma en een eenvoudige 3D-geprinte lensbevestiging.

Patiënt empowering

In het kader van de patiëntcentrale gezondheidszorg kan AI ervoor zorgen dat patiënten hun gezondheid zelf managen door het ter beschikking stellen van data, meetresultaten enz. Voor de technologie-sceptici onder ons, is het goed om te weten dat jong en oud in elk geval positief staan tegenover AI-toepassingen in gezondheidszorg. (Bron : imec) Op basis van de hierboven gegeven cijfers is er voor de apothekers dus zeker een rol weggelegd als eerstelijns zorgprofessional/coach. Aan ons om te kijken hoe we de verwachtingen naar betere gezondheidsdiagnoses en -aanbevelingen in de praktijk omzetten.

Bron : The Medical Futurist, A guide to AI in healthcare


[1]Bron cijfers : Imec.Digimeter 2018. Digitale mediatrends in Vlaanderen, p. 84 ev.


Laatst gewijzigd op 13/03/2019

Volg ons op...

Onze social media kanalen. Blijf bij met de laatste innovaties in de gezondheidssector, technologische snufjes, enz.