TAKEN APOTHEKERS

In het kader van de overeenkomst met de overheid rond de verdeling van stoffen mondmaskers via de apotheken, verbinden de apothekers zich ertoe de volgende taken uit te voeren:

  1. Vanaf woensdag 10 juni één (enkele) verpakking met 1.000 mondmaskers bestellen bij de belangrijkste groothandelaar-verdeler (CNK 4215-976).
  2. Eén stoffen masker afleveren per burger en zijn/haar identiteit controleren.
  3. Als de aflevering voor het hele gezin gebeurt, gaat dat bij voorkeur via het “gezinshoofd” met de eID van de gezinsleden of een eventueel ander identificatiebewijs waarop het INSZ-nummer staat vermeld of op basis van de kennis van de gezinssamenstelling.
  4. Op voorhand verifiëren of de burger of het “gezinshoofd” niet reeds maskers ontvangen heeft, door het Gedeeld Farmaceutisch Dossier te raadplegen.
  5. Verstrekken van informatie over het correct gebruik en onderhoud van het masker en herinneren aan de basis hygiënemaatregelen die men sowieso verder moet respecteren.
  6. De aan de burger afgeleverde maskers worden niet teruggenomen en/of omgeruild.
  7. De afgeleverde stoffen maskers registeren in het Lokaal Farmaceutisch Dossier en de facto in het GFD op naam van het “gezinshoofd”, door gebruik te maken van de CNK-code van de maskers van Defensie (CNK 4219-267).
  8. Verzekeren van de continuïteit in de aflevering; ook tijdens de dagen na de opstart en na afloop van deze campagne blijft de vraag naar deze stoffen maskers wellicht nog even bestaan, tot zo ver de voorraad strekt en/of alle burgers hun masker gekregen hebben.
  9. Beheren van een minimale voorraad stoffenmaskers “als een goede huisvader” om afleveringen van dag op dag te kunnen blijven uitvoeren, bijbestellingen te plaatsen bij de groothandelaar-verdeler van verpakkingen van ofwel 200 (CNK 4219-259) ofwel 1.000 maskers (CNK 4215-976) in functie van de reële noden, zonder een grote reserve aan te leggen, teneinde een goede verdeling tussen de verschillende apotheken te verzekeren.

Om je te helpen bij deze missie, is een Procedure voor apothekers ‘verdeling van stoffen mondmaskers’ opgesteld. Je vindt daarin alle informatie die je nodig hebt en bijkomende uitleg, alsook praktische aanbevelingen.

Procedure apothekers verdeling stoffen mondmaskers (APB & OPHACO 08/06/20)

De maskers van defensie moeten na ieder gebruik gewassen worden. De instructies die de fabrikant heeft opgesteld, moeten gevolgd worden. Om de effectiviteit en bescherming te garanderen, moet het masker met de hand gewassen worden op een maximale temperatuur van 30°C. Het masker mag niet gestreken worden. De levensduur van het masker is beperkt tot 30 wasbeurten. Voor een optimale veiligheid, raden we aan om het masker na het wassen, spoelen en drogen gedurende 3 dagen niet te gebruiken en proper te bewaren.

De gebruiksaanwijzing is gepubliceerd op apotheek.be, nodig de mensen uit om ze op die website te raadplegen. Jij moet ze niet afdrukken. Hou de gedrukte exemplaren die je hebt ontvangen voor de oudste burgers. Via dit baliedocument met QR-codes, word je meteen doorverwezen naar de gebruiksaanwijzing in de drie landstalen van Defensie. Een tip: druk het baliedocument af om op te hangen aan je balie voor je patiënten.

https://www.info-coronavirus.be/nl/news/mondmaskers-federale-overheid/

APB, VAN, AUP, AVB-UPB en Ophaco hadden al een protocol (met guideslines en aandachtspunten) uitgewerkt om te helpen indien er een lokale vraag is naar samenwerking voor de distributie van maskers met de gemeentelijke of regionale overheden.

Mondmaskers distributieprotocol overheden (APB, VAN, AUP, AVB-UPB en Ophaco. 06/05/20)

Link : https://www.apb.be/nl/corp/volksgezondheid/Info-Corona/Veilig-blijven-werken-in-de-apotheek/Pages/mondmaskers.aspx

Contactpersoon project:
Koen Straetmans
koen.straetmans@apb.be

Contactpersoon FarmaFlux:
Marc Buckens 
info@farmaflux.be