Wat is het?

De Westvlaamse focust in de maand december 2020 (en misschien ook na nieuwjaar omwille van de goede voornemens) op de rookstopbegeleiding in de apotheek.

Eind september werd een sensibiliseringscampagne gestart met een interactieve video die door de apothekers kon gedeeld worden via hun social media en website. De boodschap van deze campagne was dat een patiënt 9 x meer kans heeft op een succesvolle rookstop wanneer de eerste rookvrije week achter de rug is, dat nicotinevervangers de ontwenningsverschijnselen verminderen en dat de combinatie professionele begeleiding/nicotinevervangers een garantie voor succes biedt.

Naast een e-learning in drie modules: motivationele begeleiding, mechanisme van nicotineverslaving en van nicotinesubstitutietherapie en de voordelen van communicatie via sociale media, kregen de titularissen een stappenplan om een roker in 7 stappen te begeleiden naar een succesvolle rookstop en een baliekrant over “motiveren tot rookstop”. Er vond ook een opleidingswebinar “stoppen met roken, een praktische multidisciplinaire aanpak” plaats (Spreker E. Tommelein) en ten slotte ontving elke apotheek een pakket om deze campagne visibiliteit te geven (posters, patiëntenfolders, 10 motivatie-en 10 afhankelijkheidstests, een betaalmatje en een baliekrant over de NST-middelen.

Tijdens de campagne die begin december startte, wordt er gevraagd de totale verkoop aan rookstopmiddelen (NST + Zyban® en Champix®) tussen 1/12/2019 en 1/3/2020 door te geven (om te vergelijken met de verkoop tussen 1/12/2020 en 1/3/2021). Bij elke interventie i.v.m. rookstop moet de CNK 5519004 ingelezen worden, zodat er, naar analogie van de griepcampagne, een jaarlijkse opvolging kan gebeuren. 

Contactpersoon project

Apr. Christophe Blanckaert – Directeur Beroepsontwikkeling De Westvlaamse Apothekersvereniging
Tel. 051/69.11.20 
christophe.blanckaert@dewestvlaamse.be

Contactpersoon FarmaFlux

Marc Buckens
info@farmaflux.be