Wat is het?

De Westvlaamse focuste in  december 2020 (en ook na nieuwjaar omwille van de goede voornemens) op de rookstopbegeleiding in de apotheek.

Eind september 2020 werd een sensibiliseringscampagne gestart met een interactieve video die door de apothekers kon gedeeld worden via hun social media en website. De boodschap van deze campagne was dat een patiënt 9 x meer kans heeft op een succesvolle rookstop wanneer de eerste rookvrije week achter de rug is, dat nicotinevervangers de ontwenningsverschijnselen verminderen en dat de combinatie professionele begeleiding/nicotinevervangers een garantie voor succes biedt.

Naast een e-learning in drie modules: motivationele begeleiding, mechanisme van nicotineverslaving en van nicotinesubstitutietherapie en de voordelen van communicatie via sociale media, kregen de titularissen een stappenplan om een roker in 7 stappen te begeleiden naar een succesvolle rookstop en een baliekrant over “motiveren tot rookstop”. Er vond ook een opleidingswebinar “stoppen met roken, een praktische multidisciplinaire aanpak” plaats (Spreker E. Tommelein) en ten slotte ontving elke apotheek een pakket om deze campagne visibiliteit te geven (posters, patiëntenfolders, 10 motivatie-en 10 afhankelijkheidstests, een betaalmatje en een baliekrant over de NST-middelen.

Tijdens de campagne die begin december startte, werd er gevraagd de totale verkoop aan rookstopmiddelen (NST + Zyban® en Champix®) tussen 1/12/2019 en 1/3/2020 door te geven (om die te vergelijken met de verkoop tussen 1/12/2020 en 1/3/2021). Bij elke interventie i.v.m. rookstop moest de CNK 5519004 ingelezen worden, zodat er, naar analogie van de griepcampagne, een jaarlijkse opvolging kan gebeuren. 

Verwerkingsdoeleinde
In het kader van de rapportering voor statistische doeleinden, meer bepaald van het aantal rookstopgesprekken, krijgt FarmaFlux de instructie om Persoonsgegevens te verwerken tot geaggregeerde en geanonimiseerde gegevens en deze (geaggregeerde en geanonimiseerde) gerapporteerde resultaten ter beschikking te stellen aan de Lokale beroepsvereniging in het kader van de verdere ontwikkeling van het beroep van apotheker.

Verwerkingswijze
Een specifieke CNK wordt ontwikkeld voor deze verwerking tot het bekomen van het aantal patiënten en gesprekken die worden afgeleverd binnen de apotheek. De apotheker registreert bij elke aflevering deze specifieke CNK.

Deze persoonsgegevens worden verwerkt ( geanonimiseerd en gepseudonimiseerd) voor het bekomen van het aantal afgeleverde rookstopgesprekken die worden gedaan per apotheek.

Duur van de bewaring
De gegevens van deze verwerking worden maandelijks opgemaakt en verwijderd.

Bijkomende informatie
Contactpersoon project
Apr. Christophe Blanckaert
– Directeur Beroepsontwikkeling De Westvlaamse Apothekersvereniging
Tel. 051/69.11.20 
christophe.blanckaert@dewestvlaamse.be

Contactpersoon FarmaFlux
Marc Buckens
info@farmaflux.be