23 januari 2019

De 8 voordelen van het GFD

Dat bijna alle Belgische apothekers aangesloten zijn bij het GFD en het bijna 10 miljoen gegevens bevat van patiënten, weet u allicht al. Welke voordelen het biedt, zetten we hier even op een rij.

Dat bijna alle Belgische apothekers aangesloten zijn bij het GFD en het bijna 10 miljoen gegevens bevat van patiënten, weet u allicht al. Welke voordelen het biedt, zetten we hier even op een rij. (1)

  1. Het GFD geeft correcte, relevante en kwalitatief hoogstaande informatie over de medicatiehistoriek van meer dan drie kwart van de Belgische bevolking.
  2. 91% van de apothekers verklaarde het vooral te gebruiken om de zorgkwaliteit te verhogen bij het verstrekken van geneesmiddelen, bijvoorbeeld het checken van interacties tussen geneesmiddelen.
  3. Het GFD helpt de continuïteit van de therapie bewaken door o.a. de juiste generieke informatie te kiezen om interacties tussen geneesmiddelen op te sporen.
  4. Het laat toe om geneesmiddelenmisbruik aan het licht te brengen,
  5. en de communicatie met de artsen te verbeteren bij vaststelling van dit misbruik –  17% van de apothekers neemt contact op met de huisarts of de overheid.
  6. Het faciliteert betere beslissingen te nemen bij de keuze van het juiste geneesmiddel of het controleren van de dosering,
  7. Het GFD geeft ondersteuning bij het nemen van een geïnformeerd besluit
  8. en helpt ten slotte bij het oplossen van administratieve problemen, zoals onleesbare voorschriften en ontbrekende doseringen.

Kortom, een onmisbaar instrument voor elke apotheker.

(1) Tom BEAUJEAN, Impact van het gedeeld farmaceutisch dossier in de officina-apotheek in België. Masterproef VUB 2016-2017.

Stel ons uw vragen op freddyflux@farmaflux.be. Is het een vraag die voor anderen ook interessant is, dan besteden we er aandacht aan in een blogpost, anders krijgt u van ons een persoonlijk antwoord.


Laatst gewijzigd op 23/01/2019

Volg ons op...

Onze social media kanalen. Blijf bij met de laatste innovaties in de gezondheidssector, technologische snufjes, enz.