20 oktober 2022

Zorgzaam Leuven griep

Apothekers spelen een belangrijke rol binnen preventie en educatie.

Wat is het?

Apothekers spelen een belangrijke rol binnen preventie en educatie. De apothekers gaven vorige jaren reeds advies bij het afleveren van een griepvaccin, maar Zorgzaam Leuven wil deze zorgverlening nu positioneren als ‘een griepeducatie’.

Wat houdt dit precies in?

  • De apotheker laat de patiënt weten dat dit een griepvaccin is dat niet beschermt tegen COVID-19. De hygiënemaatregelen (handhygiëne en mondmasker) omtrent COVID-19 blijven dus nog steeds erg belangrijk.
  • De apotheker laat de patiënt weten dat hij/zij het vaccin best kan laten toedienen tussen 15/10 en 15/12, en dat hij hiervoor een afspraak moet vastleggen bij zijn/haar huisarts.
  • De apotheker laat de patiënt weten hoe het vaccin correct te bewaren: in de koelkast, best in een gesloten doosje om ijsvorming te voorkomen.
  • De apotheker geeft de patiënt een folder mee.

Zorgzaam Leuven stelt griepeducatie-folders ter beschikking van de apothekers. Deze folder vat alle adviezen kort samen en bevat ook de zorgcode ZZL-educatie griep Covid. Het is de bedoeling dat de apothekers deze code inscannen wanneer ze een griepeducatie uitvoeren en de folder meegeven aan de patiënt.

Door het registreren van deze zorgcode hebben wij vanuit ZZL zicht op hoeveel griepeducaties werden uitgevoerd door de Leuvense apothekers en kan er gerapporteerd worden rond de rol van de apothekers in preventie en educatie binnen onze regio

Verwerkingsdoeleinde

In het kader van de rapportering voor statistische doeleinden, meer bepaald van het aantal griepeducaties, krijgt FarmaFlux de instructie om Persoonsgegevens te verwerken tot geaggregeerde en geanonimiseerde gegevens en deze (geaggregeerde en geanonimiseerde) gerapporteerde resultaten ter beschikking te stellen aan zorgzaam Leuven in het kader van de verdere ontwikkeling van het beroep van apotheker en betere gezondheidszorg.

Verwerkingswijze

Een specifieke CNK wordt ontwikkeld voor deze verwerking tot het bekomen van het aantal patiënten en gesprekken die worden afgeleverd binnen de apotheek. De apotheker registreert bij elke aflevering deze specifieke CNK.

Deze persoonsgegevens worden verwerkt ( geanonimiseerd en gepseudonimiseerd) voor het bekomen van het aantal afgeleverde rookstopgesprekken die worden gedaan per apotheek.

Soorten Persoonsgegevens

Tabel Verwerkte Gegevens

Categorie Betrokkene 3 (3)

Gerelateerde links

Contactpersoon project

Marie Van de Putte  Coördinator Zorgzaam Leuven – aansturing project en contacten met de overheid – Apotheker, PhD
marie.zorgzaamleuven@gmail.com
Maria Theresiastraat 63/A 3000 Leuven
Marie Claeys
marieclaeys.zorgzaamleuven@gmail.com

Contactpersoon FarmaFlux

Marc Buckens
info@farmaflux.be
Corine Dewinter 
corine.dewinter@apb.be


Laatst gewijzigd op 20/10/2022

Volg ons op...

Onze social media kanalen. Blijf bij met de laatste innovaties in de gezondheidssector, technologische snufjes, enz.