25 april 2024

Je apotheekbeheer optimaliseren met data

Wat als je met eigen data je apotheek beter kan beheren en je patiënten betere zorg kan bieden? We laten Rémi Brun, oprichter van Datatopia, aan het woord.

Rémi Brun, apotheker van opleiding, richtte Datatopia op met als missie apotheken te ondersteunen bij het efficiënt beheren van hun activiteiten en het verbeteren van de patiëntenzorg. Zijn team van zeven personen, waaronder drie apothekers, zet zich in om innovatieve technologische oplossingen te bieden voor de uitdagingen van de moderne apotheeksector.

Hulp voor apothekers

Rémi: "We zien dat veel apotheken het moeilijk hebben door inadequaat management of een gebrek aan middelen om zich aan te passen aan veranderingen in het beroep. We zijn dus echt vastbesloten om apothekers te helpen, want het is echt tijd om te veranderen."

Een van de belangrijkste tools van Datatopia is een geavanceerd SaaS-platform waarmee apothekers hun eigen gegevens kunnen gebruiken om verschillende aspecten van hun apotheekbeheer te optimaliseren. Door gegevens te verzamelen uit kassa- en apotheeksoftware, maar ook uit externe bronnen zoals socio-demografische informatie en weergegevens, krijgen apothekers inzicht in hun bedrijfsprestaties en de behoeften van hun klanten.

Gebruiksvriendelijk platform

Een belangrijk kenmerk van het platform is de voorraadoptimalisatietool, die een speldimensie bevat om de besluitvorming te vergemakkelijken. Apothekers kunnen eenvoudig hun huidige voorraadniveaus visualiseren, aflevergegevens vergelijken met voorgaande periodes en trends over verschillende periodes analyseren. Deze aanpak maakt proactief voorraadbeheer en een betere anticipatie op behoeften mogelijk.

Rémi: "Met een simpele klik heb je direct toegang tot al je producten per categorie, waardoor je een helikopterzicht krijgt voor monitoring op maat."

De concurrentie het hoofd bieden

Datatopia biedt ook tools voor het analyseren van aflevergegevens, zodat apothekers inzicht krijgen in de vraag naar verschillende productcategorieën en de effectiviteit van promotiecampagnes kunnen evalueren. Zo kunnen ze strategieën ontwikkelen die zijn afgestemd op de behoeften en voorkeuren van hun klanten.

Rémi: "We zien dat een aantal apothekers te maken heeft met toenemende concurrentie, zowel van online spelers als van parafarmacies. Veel van hen vragen zich af tegen welke prijs ze hun producten moeten afleveren en of ze kortingen moeten toepassen op hun hele assortiment. In plaats van zelf onderzoek te moeten doen, hebben apothekers toegang tot informatie over de prijzen van hun concurrenten, die elke avond wordt bijgewerkt. Bovendien hebben ze zicht op aflevertrends om de effectiviteit van hun promoties te beoordelen." 

Gepersonaliseerde zorg

Een ander aspect van de aanpak van Datatopia is de focus op het begrijpen van de patiëntenpopulatie van de apotheek. Door gedetailleerde patiëntprofielen te ontwikkelen, kunnen apothekers beter inspelen op de individuele behoeften van hun klanten en hen een gepersonaliseerde zorgervaring bieden.

Opleiding

Datatopia investeert ook in de professionele ontwikkeling van apothekers door middel van trainingen en opleidingen. Morgane Van de Stadt, apotheker en hoofd wetenschappelijke opleidingen bij Datatopia, legt uit: "De opleidingsonderwerpen zijn gevarieerd, waaronder wetenschappelijke 'job-related' opleidingen, voornamelijk gericht op farmacotherapie (zoals immuniteit, de voordelen van magnesiumsuppletie, regurgitatie (oprisping) bij pasgeborenen, stress- en burn-outmanagement, enz.) Op termijn willen we ook geaccrediteerde opleidingen aanbieden. "

Gegevensbeveiliging = een prioriteit

Rémi: "Natuurlijk hechten we veel belang aan gegevensbeveiliging en naleving van de GDPR.  In ons team zit een jurist die gespecialiseerd is op dit gebied, waardoor we een strikte naleving van de regelgeving kunnen garanderen. De gegevens zijn geanonimiseerd en de toegang is zeer goed beveiligd. Alleen de apotheker heeft toegang tot deze gegevens."

Buiten België

Rémi: "Op dit moment zijn we alleen aanwezig in Wallonië en Brussel, maar we zijn bezig vaste partners te zoeken om ons netwerk verder te ontwikkelen. We zijn ook van plan om op korte termijn uit te breiden naar Vlaanderen en kijken ook naar mogelijkheden in andere landen. Ons doel is om de kennis die we in andere landen opdoen te gebruiken om onze service hier in België te verbeteren. Op die manier kunnen we het beroep van apotheker beter laten ‘shinen’."

Datatopia wil apothekers helpen zich verder te ontwikkelen in hun beroep, door gebruik te maken van de uitgebreide mogelijkheden die de technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren bieden.

 


Laatst gewijzigd op 25/04/2024

Volg ons op...

Onze social media kanalen. Blijf bij met de laatste innovaties in de gezondheidssector, technologische snufjes, enz.