20 november 2019

Israel Bimpe over drones in gezondheidszorg in Rwanda

Dankzij het Amerikaanse bedrijf Zipline is medicijnen en bloed leveren in de meest afgelegen streken geen utopie meer.

Dankzij het Amerikaanse bedrijf Zipline is medicijnen en bloed leveren in de meest afgelegen streken geen utopie meer. Elektrische autonome vliegtuigjes – noem het maar drones – vliegen met een snelheid van 100km per uur en droppen hun lading met een papieren parachute. Israel Bimpe van het Global Operation Team van Zipline in Rwanda licht dit baanbrekend project toe.

Israel

Op 14 oktober 2016 lanceerde Zipline in Rwanda het eerste geautomatiseerde leveringssysteem van medicijnen en bloed aan ziekenhuizen en gezondheidscentra.

Vliegscr

Rwanda, dat op jaarbasis 60.000 à 80.000 bloedzakjes nodig heeft, kampte met diverse problemen. Bloed bewaart niet lang en moet aan strikte bewaareisen voldoen. Bovendien betekende het vervoer via de weg vaak een vijf uur durende rit met een truck, niet ideaal in een noodgeval. En daarnaast  was het moeilijk om te bepalen hoe groot de bloedvoorraad in elk ziekenhuis moest zijn. Dankzij Zipline wordt de bloedvoorraad nu in een verdeelcentrum 20 km buiten Kigali gecentraliseerd en brengen drones het van daaruit in amper 20 à 30 minuten naar hun bestemming.

Hoe werkt het?

Zo gauw de dokter of verpleegster de bestelling via een WhatsApp bericht stuurt, schiet het Zipline team in actie. Het bloed wordt uit de stock gehaald en gescand, zodat het Ministerie van Volksgezondheid weet waar het naartoe gaat. Daarna wordt het in een “zip” ingepakt. Deze autonome vliegtuigjes die op batterijen vliegen en over een GPS beschikken, worden als het ware de lucht in gekatapulteerd en bereiken in een halve seconde een snelheid van 100km. Zo gauw de drone vertrokken is, meldt de air traffic controller dit meteen aan de Internationale luchthaven van Kigali.

Mediscreen

Een minuut voor aankomst krijgt de arts een bericht dat het pakje in aantocht is en kan hij het opwachten. Als de zip op bestemming aankomt, daalt hij tot op zo’n 10 meter hoogte en maakt het pakje een zachte landing dankzij de papieren parachute. De drone maakt rechtsomkeer naar de thuisbasis. Hoe de drone daar landt, zie je op het einde van deze video. De drones vliegen 24/7 en leggen 40.000 km per week af om 13 miljoen mensen instant toegang te geven tot dringende medicatie.

Holistische manier van werken

Israel Bimpe: “Wij werken in sterk gereguleerde sectoren, namelijk de gezondheidszorg en de luchtvaart. In de gezondheidszorg zijn er bijvoorbeeld strikte regels over wie producten mag vervoeren, hoe ze dienen vervoerd en afgeleverd te worden zonder dat er een uitwisseling is tussen personen of er een document getekend wordt. Het is belangrijk die regels goed te kennen en te zien hoe je kan samenwerken met de overheid en daarrond innoveren. Landen waar we actief zijn, hebben soms geen wetten rond droneverkeer ofwel zijn drones verboden. We moeten de overheid dan tonen dat onze drones anders zijn en dat zij de controle behoudt. Samen proberen we de routes uit te stippelen. Zipline wil niet solo werken, maar zich eerder op een holistische manier integreren in het bestaande systeem en in samenspraak met de overheid en de stakeholders zo efficiënt mogelijk werken.”

Toekomstmuziek

Israël : “Ons werk zal nooit af zijn, want we zitten elke dag samen met de overheid om de noden te identificeren. Vandaag zijn mensen niet altijd in staat naar het district ziekenhuis te gaan dat 10 à 20km verwijderd is van hun woonplaats, dus denken wij eraan om aan de kleinste gezondheidscentra te leveren, zodat bijvoorbeeld hartpatiënten hun medicatie in hun buurt kunnen ophalen. En misschien zullen we ons daarna op het decentraliseren van de mentale gezondheidszorg focussen. Ik denk dat we dus kunnen blijven vernieuwen.”


Laatst gewijzigd op 20/11/2019

Volg ons op...

Onze social media kanalen. Blijf bij met de laatste innovaties in de gezondheidssector, technologische snufjes, enz.