29 november 2023

Griep- en covidvaccinatie: een stand van zaken

Vanaf half september begonnen de apothekers opnieuw met het vaccineren tegen Covid en 15 oktober startte het eerste griepvaccinatieseizoen in de apotheek. We blikken terug met wat cijfermateriaal, waaruit blijkt dat we gerust een tandje mogen bijsteken.

Net als voor Covid in 2021 kregen de apothekers de vraag van de overheid om dit jaar risicopatiënten te sensibiliseren voor covid-en griepvaccinatie. Daarom ontwikkelde FarmaFlux een pop-up waarin de apotheker de resultaten van zijn gesprek met de patiënt kan invullen voor beide vaccins. Deze Popvax, verschijnt op het scherm op het moment dat de patiënt voor hem staat. Hierin kan de apotheker een aantal keuzemogelijkheden aanvinken: de patiënt is al gevaccineerd (arts of apotheek) of hij weigert zich te laten vaccineren of de apotheker zal het gesprek op een later moment voeren, of hij wenst dat de pop-up niet meer getoond wordt voor deze patiënt.

Popvax resultaten

Tot 20/11/23 noteerden 1644 apotheken minstens 1 antwoord in de Popvax en werd deze pop-up 43.848 keer beantwoord voor griep en 48.848 keer voor Covid, telkens inclusief ‘later’.

Farmad ontwikkelde een eigen sensibiliseringspop-up voor apothekers die met hun software werken. We zullen hun cijfers op het einde van het seizoen toevoegen.

Vaccinatiecijfers

We zien dat vaccinatie in de apotheek goed wordt opgepikt. Zo wordt er in ongeveer 60% van de apotheken gevaccineerd tegen Covid – iets minder in Brussel – en voor griep zelfs rond de 65%. De leeftijdscurve voor beide vaccins is gelijklopend: 75% van de patiënten is ouder dan 60 voor Covid en 76% voor griep. 
Magali Van Steenkiste, Coördinator van de Task force Vaccinatie: “Eigenlijk is de apotheker een bijkomende vaccinator naast de huisarts en is griepvaccinatie in de apotheek bedoeld om patiënten die geen huisarts hebben of die zich niet zouden laten vaccineren te bereiken. Farmaceutische zorg en sensibilisering, m.a.w. de gezondheid van de patiënt naar voor schuiven, is immers onze taak.”

Kijken we naar de vaccinatiecijfers, dan zien we dat er voor Covid in de apotheek 576.214 registraties van toegediende vaccins (via CNK) zijn.

Cnk Covid Cijfers Bereiding En Toediening

Op een totaal van 1.737.606 registraties in Vaccinnet (Bron: cijfers Sciensano tot week 45) zijn die 576214 registraties in de apotheek goed voor 33% van de vaccinaties. Als we hetzelfde doen voor de bereiding, dan zien we dat het vaccin van bijna 47% van de gevaccineerde patiënten in de apotheek werd voorbereid (810.603 registraties).

Registraties Sciensano Vaccins

Voor griepvaccinatie kan dit percentage op dit moment niet op dezelfde manier berekend worden.

We zien hieronder het aantal afgeleverde griepvaccins per jaar (vergelijking week 45).

Vaccin Griep Vgl Vorige Jaren Nl

Afgeleverde Griepvaccins

65-plussers ook aanspreken

Magali: “Er is dus duidelijk nog veel ruimte voor sensibilisering en vaccinatie, want we zitten ruim onder het aantal afgeleverde vaccins van vorige jaren. FarmaFlux zal daarom ook de indicator 65+ zonder onderliggende aandoeningen activeren in de Popvax in de loop van volgende week. Hou onze social media in het oog, we laten het zo snel mogelijk weten als het zover is.”

Individueel rapport

Eind deze week wordt er ook een individueel rapport vanuit FarmaFlux gestuurd aan alle apothekers die minstens 5 keer geklikt hebben in de Popvax. Het rapport geeft de sensibiliseringscijfers van de eigen apotheek in vergelijking met andere apothekers die ook vaccineren.

Bedankje

Last but not least, willen we hier Marleen Haems, tot voor kort voorzitter van de Task force Vaccinatie, bedanken voor haar uitstekend geleverde werk. In deze operationele Task force zetelen naast APB en OPHACO, de regionale vertegenwoordigers VAN, AUP, Pharmacy Brussels, de Westvlaamse apothekersvereniging en de opleidingsinstituten IPSA en SSPF. Magali Van Steenkiste, apotheker bij CWOA van APB nam onlangs de fakkel over van Marleen en bedankt haar voor alles wat ze van haar heeft geleerd.


Laatst gewijzigd op 29/11/2023

Volg ons op...

Onze social media kanalen. Blijf bij met de laatste innovaties in de gezondheidssector, technologische snufjes, enz.