17 januari 2024

Annemie Humblet, gepassioneerd door innovatie

Annemie Humblet is de derde apotheker in de familie na haar grootvader en vader. Eerst nam ze een tijdje haar vaders apotheek over, daarna verhuisde ze naar hartje Zoutleeuw waar ze haar eigen apotheek opende en het van in het begin groots zag.

In haar enthousiasme wilde Annemie altijd een grote stock omdat patiënten dan geen tweede keer hoeven terug te komen. Daarnaast zette ze ook volop in op het online-verhaal. Dat verliep jammer genoeg niet altijd even vlot, want ze ging soms met oneerlijke bedrijven in zee.

Groot, groter, grootst

Annemie: “Daar heb ik letterlijk leergeld betaald, maar ik ben dan ook begonnen met zelfstudie op vlak van Google ads, SEO, Google Merchant Center enz. om overal het fijne van te weten. Ik zag het namelijk groots en wilde ook aanwezig zijn op Google Shopping met productbeschrijvingen, foto’s en alles erop en eraan. Nadat ik dat zelf een tijdje manueel heb ingegeven, wat niet rendabel en zeer tijdrovend was, kwam ik in contact met een bedrijf dat mijn huidige webshop maakte. Door bepaalde producten, zoals bijvoorbeeld voedingssupplementen in grote aantallen aan te kopen, kan ik ze aan een voordelige prijs verkopen en is mijn webshop nu de motor van mijn apotheek. Wat ik immers niet wilde, was mijn fysieke apotheek opofferen aan het onlineverhaal.”

Kunstmatige intelligentie (KI)

Met een minimum aan geld voor advertenties en een maximum aan rendement zit Annemie zelf aan de knoppen om te bepalen welk product ze in de kijker wilt zetten, zonder er veel werk in te steken.
Annemie : “Ja, want daar komt KI op de proppen die je advertenties maakt en op de achtergrond ‘werkt’ en zo geld voor je creëert. De weg ernaartoe was echter lang en hobbelig (lacht). Maar online blijft het persoonlijk contact ook belangrijk. Mijn chatbot kan ik niet 24/7 bemannen, dus soms krijgt de patiënt pas de dag nadien een antwoord. Maar ik ben er wel van overtuigd dat de KI er binnen afzienbare tijd in zal slagen om goede antwoorden te geven via de chatbot en daar moeten we als apotheker terdege rekening mee houden. Ik heb ook al vragen gesteld aan ChatGPT, waar je soms achterover valt van de onverwachte invalshoek die het geeft. Je moet het natuurlijk wel allemaal nog checken. Ik ben er alle dagen mee bezig en hoop dat die KI me in de apotheek verder gaat kunnen helpen. Zo zoek ik momenteel uit hoe ik KI in mijn kwaliteitshandboek kan gebruiken, zodat de apotheek beter gestroomlijnd wordt en we de dingen beter kunnen doen. Als je die nieuwe technologieën niet omarmt, ben je gedoemd om uit de boot te vallen.”

Graag wil ik een oproep doen aan mijn collega’s die ook interesse hebben in de nieuwe technologieën

Oproep

Annemie: “Ook samenwerken moeten we meer doen, zowel met de artsen als met collega’s. In onze ELZ hebben we in het najaar collectieve vaccinatie-momenten op verschillende locaties op poten gezet voor de griep/covid vaccinatiecampagne. Ik wil de collega’s oproepen om niet te zeer de nadruk te leggen wat de vergoeding ervan zal zijn, we moeten de flow volgen en eerst respect afdwingen.”
Annemie houdt van pionieren, maar soms voldoen de nieuwe toestellen niet. Annemie: “Zo heb ik een niet werkende trilplaat met een mooi blauw lichtje (lacht), maar ik slaag er niet in gelijkvormigheid van massa te verkrijgen en dus voldoen de gelules niet. Een 3D-printer heb ik ook al in huis, maar ik heb nog geen tijd gehad om me ermee bezig te houden. Graag wil ik een oproep doen aan mijn collega’s die ook interesse hebben in de nieuwe technologieën om met mij contact op te nemen om samen over onze toekomst en de nieuwe technologieën te praten.” (info@apotheekhumblet.be)

Duurzaamheid

Ten slotte halen we ook nog even het thema aan van de overconsumptie van geneesmiddelen in ons land, die een enorme hoeveelheid chemisch afval genereert. Annemie was diezelfde morgen immers maar liefst 4 grote zakken gaan ophalen bij een woonzorgcentrum. Het voorschrijven op maat, de personalised medicines, TPE of IMV lijken de enige mogelijkheid om dit probleem wat in te dijken. Magistrale bereidingen zijn in die zin al een stap in de goede richting van een duurzamer geneesmiddelengebruik.

Duurzaamheid is trouwens een thema dat uitgebreid aan bod is gekomen op het FIP-congres in september vorig jaar. We komen hier zeker op terug in een van onze volgende blogs.
Laatst gewijzigd op 17/01/2024

Volg ons op...

Onze social media kanalen. Blijf bij met de laatste innovaties in de gezondheidssector, technologische snufjes, enz.