08 mei 2024

Afbouwprogramma benzo’s: gedeeld avontuur tussen apotheker en patiënt

Apotheker Hanin Albuni slaagt er met haar persoonlijke aanpak, veel empathie en een programma op maat van haar patiënten in om hen volledig of deels van hun slaapgeneesmiddelen af te helpen. Ze vertelt ons hoe ze te werk gaat.

Hanin Albuni is een echte voorstander van de dienst Afbouwprogramma van benzo’s en heeft er stevig haar schouders onder gezet. Glimlachend zegt ze dat ze de ambitie heeft om de hele wijk te ontwennen en als je het mij vraagt, is ze goed op weg om daarin te slagen.

Twee reizen

Hanin: "Als ik zie dat een patiënt benzo's neemt, stel ik het afbouwprogramma voor en ga ik met hem of haar in gesprek. Voor mij is dit proces verdeeld in twee 'reizen'. De eerste is om de patiënt te overtuigen van de voordelen van de geleidelijke afbouw: minder risico op valpartijen, geheugenverlies of het onvermogen om de kleinkinderen te herkennen ... Het kan enkele weken tot maanden duren voordat de patiënt terugkomt. Echter, zodra het zaadje is geplant, ben ik ervan overtuigd dat hij zal terugkomen, zonder dat ik zelfs maar hoef aan te dringen. De tweede fase is de reis van het afbouwen zelf.”

Vertrouwensrelatie opbouwen

Hanin: "In feite is het een gedeeld avontuur tussen mij en de patiënt, dat begint met het creëren van een sfeer van vertrouwen vanaf de eerste dag. Ik stel hem gerust dat het afbouwen niet synoniem is met lijden en dat er geen ontwenningsverschijnselen zullen zijn. Als er problemen zijn, weet hij dat hij op mij kan rekenen om eventueel ongemak te verlichten. Mijn prioriteit is om de juiste oplossing te vinden, want een patiënt is vaak bang dat hij niet zal kunnen slapen. Mijn belangrijkste rol is dus om hen gerust te stellen en wederzijds vertrouwen te creëren: het vertrouwen van de patiënt in mij en mijn vertrouwen in hem, aangezien een patiënt kan proberen je om de tuin te leiden door extra doses te nemen. In elk geval, dankzij de FarmaFlux tool (eForm) samen met mijn dossier voor afbouw, kan ik al mijn patiënten volgen in hun afbouwproces, de voortgang van de stappen, de therapietrouw, codering van de honoraria, enz."

Persoonlijke aanpak

Hanin: "Ik wil benadrukken dat ik me niet altijd volledig houd aan het RIZIV protocol, maar de voorkeur geef aan een aanpak op maat. Zo voldeed een patiënt die vier benzo's per dag nam niet aan de terugbetalingscriteria van dit afbouwprogramma (beperkt tot één molecule). Overtuigd van de noodzaak om af te bouwen, heb ik eerst overleg gepleegd met de APB voordat ik een gepersonaliseerd programma heb opgesteld, waarbij ik geleidelijk Diazepam integreerde ter vervanging van de andere Z-drugs tot een dosis van 20 mg werd bereikt, de vereiste dosis om opgenomen te worden in het protocol. Het is essentieel om apothekers de autonomie en creativiteit te laten om hun patiënten te kunnen ondersteunen op deze reis. Soms is het ook nodig wat geduld te hebben met artsen en hen aan te moedigen de volgende stap voor te schrijven. Ik raad mijn collega's aan niet te snel op te geven, want de waardering van de patiënten is onschatbaar.”

Als onze getuigenis andere apothekers kan aanmoedigen en inspireren om dit programma aan te bieden, zou dat een stap vooruit zijn.

Engagement & luisterbereidheid

"Je moet vooral bereid zijn om je te engageren. Deze kwestie ligt me na aan het hart, en elke patiënt die erin slaagt zijn benzogebruik te verminderen, zelfs met 50%, is een overwinning! Deze begeleiding vraagt ook diepe empathie, onze rol is die van een psychologische coach die een gepersonaliseerde service biedt. Het is essentieel om naar de patiënt te luisteren. Onze dagelijks contact met honderden patiënten plaatst ons in een unieke positie, waardoor we hen soms beter begrijpen en kennen dan wie ook."

Praktische tips

"Het is goed om te weten dat verkoudheid, griepsymptomen en het gebruik van cortisone een negatieve invloed kunnen hebben op het afbouwproces. Het programma van een van mijn patiënten werd op die manier 'geboycot' voordat we het doorhadden. De apotheker speelt hierin een sleutelrol. Om hen een goede nachtrust te garanderen, geef ik mijn patiënten plantaardige capsules als aanvulling. Bij ziekte die de slaap kan verstoren, verhoog ik de dosis. Ik verwijs ook naar de APB-richtlijnen voor een goede slaaphygiëne, waarbij ik enkele tips toevoeg afhankelijk van de situatie.

 Ik kan mijn collega's alleen maar aanmoedigen om dit programma te promoten bij hun patiënten. We zijn in staat om echt het verschil te maken in het leven van onze patiënten, zoals blijkt uit de volgende getuigenissen. Als meer dan 4000 apothekers dit programma zouden aanbieden, zou ik daar erg blij mee zijn!"

Patiënten aan het woord

"Ik had al herhaaldelijk geprobeerd om geleidelijk af te bouwen met de hulp van mijn arts, maar het lukte me nooit om de dosis lager dan een kwart te verminderen. Deze keer was ik echter vastbesloten om na 35 jaar te stoppen! Ook al slaap ik soms maar 5 uur per nacht, ik heb meer energie, ik ben meer gefocust en heb een heldere geest. Mijn apotheker was blij om te horen dat ik weer droomde, een teken van natuurlijke slaap. Mijn kinderen zijn ook blij dat ik beter slaap, want het slaaptekort beïnvloedde mijn humeur. En als ik iets nodig heb, bel ik mijn apotheker of ga ik langs in de apotheek. Ze doet het met hart en ziel. Eigenlijk is het een overwinning van ons beiden."

Mevrouw M. (60 jaar) nam 35 jaar Zolpidem voor het slapen gaan.

Oneindig dankbaar

"Mijn apotheker stelde me dit programma voor omdat ik regelmatig mijn doosje benzo's kwam kopen. Ik heb er meteen mee ingestemd, omdat ik de gezondheidsrisico’s op lange termijn kende, zoals dementie en andere problemen. Ik ben blij dat ik aan dit programma heb meegedaan en het zou echt moeten worden aanbevolen aan iedereen die deze medicijnen gebruikt! Het zou ook goed zijn als artsen minder snel benzo's zouden voorschrijven en in plaats daarvan natuurlijke remedies voorstellen. Ik voel me steeds beter, ondanks een moeilijke periode op persoonlijk vlak. Mijn levenskwaliteit verbetert met de dag. Als ik 's ochtends wakker word, voel ik me niet langer moe alsof ik verdoofd ben en mijn geest is scherper. Ik ben mijn apotheker oneindig dankbaar voor haar luisterend oor en morele steun. Zonder haar had ik het niet gekund. Bovendien is zij oprecht blij met mijn maandelijkse vooruitgang. Ik kan haar nooit genoeg bedanken. Als onze getuigenis andere apothekers kan aanmoedigen en inspireren om dit programma aan te bieden, zou dat een stap vooruit zijn.

Mevrouw R. (57 jaar) nam meer dan 20 jaar benzo's.


Laatst gewijzigd op 08/05/2024

Volg ons op...

Onze social media kanalen. Blijf bij met de laatste innovaties in de gezondheidssector, technologische snufjes, enz.