Apotheek Cobra : over 3D-geprinte suppo’s en meer…

Wij zijn niet de enigen die in 3D-printing geïnteresseerd zijn en ook niet de enige fans van de podcast van Nerdland. Apotheker Nele De Munck en haar vriend Pieter Van Kets schopten het zelfs tot een vermelding in Lieven Scheire’s podcast. Wij wilden alvast weten hoe ze dat aan boord legden.

Een tijdje geleden was er een discussie in de podcast van Nerdland over waarom een suppositoire nu eigenlijk een stompe en een puntige kant heeft en in welke richting je die dan moet inbrengen. Naar aanleiding van die podcast hadden wij het er hier trouwens ook al over in een van onze vorige blogs. Apotheker Nele De Munck, van Apotheek Cobra, een groep van 6 apotheken in de Kempen en haar vriend Pieter zijn ook fan van Nerdland.

Vanwaar jullie interesse voor 3D-printing?
Pieter: “Als student ingenieur kocht ik zes jaar geleden eerst een FDM 3D-printer en daarna nog een SLA Resin printer. Voor het printen ga je als volgt te werk: eerst teken je het 3D-model en vervolgens gebruik je software die alle lagen voor jou definieert. Die code geef je dan via een USB-stick door aan je printer, die het dan stap voor stap uitvoert. Bij de FDM-printer, dat staat voor Fused Deposition Modeling, wordt de gebruikte kunststof vloeibaar na opwarming en die wordt dan laagje per laagje geprint volgens een bepaald patroon doordat de printkop heen en weer beweegt. De SLA (= Stereolithography) printer daarentegen maakt gebruik van een vloeistof die in combinatie met Uv-licht uithardt, net zoals dat het geval is met de lijm bij een tandarts.“


Getekend 3D-model van de mal   &    3D-geprinte mal

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om suppo’s in 3D te printen voor Nerdland?
Pieter: “Nele en ik zijn echte fans van Nerdland, we luisteren er vaak samen naar in de auto en ook een deel collega’s in de apotheek zijn fan. Wij zijn onmiddellijk ingegaan op het hypothetische idee van Lieven om tweepuntige suppo’s te maken. Nu zijn het niet de suppo’s die in 3D geprint worden, maar wel de mallen. Ik heb die dus eerst in 3D getekend en ze dan geprint, wat me toch wel even tijd kostte. Maar het echte gieten van de suppo’s bleek heel lastig.”


Suppo’s voorbereiden en ze dan gieten: een echte kunst

Nele: “Het was echt trial-and-error. Omdat onze suppo twee puntige uiteinden heeft, is het gaatje waardoor je moet gieten eigenlijk veel te smal om op het crèmesmeltpunt te kunnen gieten.” Het crèmesmeltpunt is het punt waarop het mengsel goed homogeen is, d.w.z. niet te hard zodat je het nog kan gieten en niet te vloeibaar. Nele: “Normaal giet je die suppovloeistof met een pannetje in de mal waarbij die vloeistof onmiddellijk hard wordt, maar omdat het gaatje te klein was en de vloeistof te kleverig werd, hebben we uiteindelijk een spuit gebruikt. Wat in feite geen goed systeem is, omdat je niet kan inschatten of de actieve bestanddelen gelijkmatig verdeeld zijn. Het gieten van tweepuntige suppo’s staat dus voorlopig nog niet echt op punt.“

Tweepuntige suppo in 3D geprint

Hebben jullie die suppo’s dan meteen naar Lieven van Nerdland gestuurd?
Pieter: “Neen, eerst hebben we hem een mail gestuurd met enkele foto’s en de dag nadien kregen we al een enthousiast antwoord dat ze de suppo’s graag zouden ontvangen. “

Nele: ”Naast de tweepuntige suppo’s maakten we ook nog enkele suppo’s in de vorm van een starship van SpaceX, omdat Lieven vaak zegt dat die op een suppo lijken. Er zijn duidelijk veel mensen die naar Nerdland luisteren, want er kwamen heel wat reacties van patiënten die eens langskwamen of vragen stelden. Dat hadden we eigenlijk niet verwacht.”

Starship suppo’s

Creativiteit ten top bij Pieter en Nele, ze maakten zelfs een affiche met een vliegende suppo/starship die Lieven en co absoluut konden smaken.

Heb je ook al echte tools in 3D geprint voor de apotheek?
Nele: “Sommige capsules die je in de apotheek koopt, maakt de apotheker zelf en daar bestaat een speciaal toestel voor. Om de capsules goed te kunnen vullen, heb je echter een tool nodig en die ontbrak bij het nieuwe model. Dus heeft Pieter zo’n handige tool geprint.”


3D- geprinte tool

Wie nieuwe projecten van Apotheek Cobra wil volgen, kan op hun Facebookpagina terecht.

Alle foto’s in deze blog: ©Pieter Van Kets
De podcast van dit interview vind je op Spotify: https://open.spotify.com/episode/39ARe4oULQIfFa2GvmifSl?si=3259d327fe124f53

Published by

Related Posts