De Gele Doos : levensreddend en eenvoudig!

Hoe een eenvoudige doos levens kan redden. Rosette Broeckx, Projectleider van het Regionaal Platform Ouderenbeleidsparticipatie (RPO) vertelt enthousiast over het project de Gele Doos dat in de Kempen wordt uitgerold. Het is een van de zorginitiatieven dat door FarmaFlux ondersteund wordt.

Rosette Broeckx: “Het idee is komen overwaaien uit Canada waar het door politie en brandweer werd bedacht aangezien er vaak cruciale tijd verloren ging met het zoeken naar medische informatie in noodsituaties. Het idee werd eerst opgepikt in Wallonië en Luxemburg onder de naam Sénior Focus waar het volgens de brandweer al vijf levens heeft gered. Daarna waren er kleinschalige pilootprojecten in Brugge en Gent.”

Wat is de Gele Doos?
In de Gele doos zitten medische en andere gegevens over een oudere persoon, die nuttig zijn voor diensten als brandweer, politie en medische hulpverleners in een noodsituatie. Ze wordt bewaard in de koelkast omdat dit een plek is die in ieder huis makkelijk te vinden is voor de hulpdiensten. Door de meegeleverde sticker te plakken op de binnenkant van de voordeur, weten hulpverleners dat er een gele doos in de koelkast zit.

Coronaperikelen
Rosette Broeckx: “We zijn met dit project, dat een samenwerking is tussen RPO, Welzijnszorg Kempen en de provincie Antwerpen, al bezig sinds 2019. Door overleg met lokale besturen vergde et in orde maken van het administratieve luik veel tijd.” In totaal stapten 22 Kempense gemeenten in het project waarvoor via een groepsaankoop dozen werden aangekocht. De deelnemende gemeenten bepalen zelf vanaf welke leeftijd senioren een gele doos krijgen en of ook mensen met een beperking of een chronische ziekte in aanmerking komen.  Rosette : “De bedoeling was om dit voorjaar de doos op bijeenkomsten van oudere personen uit te delen en toe te lichten. Corona strooide echter roet in het eten en deed ons naar andere oplossingen grijpen. Enerzijds werden de dozen in apotheken uitgedeeld, wat het voordeel had dat de apothekers meteen het medicatieschema in de doos konden plaatsen, anderzijds hebben we in Turnhout waar we begonnen uit noodzaak ook gebruikgemaakt van bakkers, omdat dat in de lockdown plaatsen waren waar oudere mensen kwamen. We beseffen al te goed dat dit geen ideale oplossing was, omdat we niet weten of mensen echt de doos gebruiken. Maar hoe dankbaar we de bakkers ook zijn, we gaan dat niet meer doen. Maar ook nu dwarsboomt corona onze plannen om op ouderenbijeenkomsten het gebruik van de doos te evalueren. Als je in een keer zo’n 100 personen bij elkaar hebt, is het eenvoudiger hen live vragen te stellen dan digitaal.”

Andere doelgroepen
Rosette : “Intussen hebben we geleerd dat zo’n Gele doos ook nuttig kan zijn voor alleenstaande moeders met kinderen of voor alleenstaanden in het algemeen en voor gezinnen, want op die manier is cruciale informatie steeds binnen handbereik op een moment waarop iemand misschien niet zo helder kan denken en niet meer weet welke bloedgroep een familielid heeft of welke medicatie hij of zij neemt. Daarom zijn we op zoek naar een groothandel die de dozen zou kunnen verkopen.”

Informatie delen
Rosette : “We merken ook dat er interesse is vanuit Vlaanderen om het project uit te rollen. Dat zou goed zijn, we hebben immers veel werk gestoken in de medische fiche. We lieten ze checken door een spoedarts, een verpleegkundige, oudere personen om te kijken of ze begrepen hoe ze de fiche dienden in te vullen, iemand die het Nederlands niet goed machtig is, een slechtziende enz., omdat we er zeker van wilden zijn dat deze fiche functioneel zou zijn. Daarnaast hebben we ook een draaiboek gemaakt, dus ik zou blij zijn als dit gebruikt werd en anderen van onze ervaringen konden leren.”

De Gele doos is duidelijk een project dat zeker meer aandacht verdient, omdat het inderdaad mensenlevens kan redden, op een voorwaarde dat de medische fiche up-to-date wordt gehouden, anders zijn de hulpdiensten er niets mee. Rosette: “Ik hoorde van een spoedarts dat hij er al één leven mee heeft gered, en dan is het al zeker de moeite waard!”

Meer info: rosette.broeckx@skynet.behttps://www.welzijnszorgkempen.be/gele-doos

Published by

Related Posts