FREDDYFLUX BACK IN BUSINESS

Vandaag neemt FreddyFlux opnieuw de wekelijkse blog op waarin actuele thema’s aan bod komen. Alvast een voorsmaakje van de inhoud. We gaan volgende week van start met ons Dossier Vaccinatie waarin Marleen Haems, Projectleider van de sectorbrede Task Force Vaccinatie toelicht welke rol apothekers gespeeld hebben, dan geven het woord aan enkele farmaceutisch experten die al maanden meedraaien in een vaccinatiecentrum; en ten slotte hebben we het over hoe COVID-19 innovatie in de apotheeksector een boost gaf, bij ons maar ook bij de buren. Elke maand komt ook een zorginitiatief aan bod, want als provider van ondersteunende tools staat FarmaFlux apothekers bij in de uitvoering van hun zorgtaken. Dankzij een descriptieve data-analyse van de Rookstopcampagne van VAN komen we eind deze maand o.m. al te weten wie zich in de apotheek aanmeldt voor rookstopbegeleiding en hoe succesvol de doorverwijzing naar een arts of tabakoloog is, waarbij de rol duidelijk wordt die apothekers kunnen spelen op vlak van preventie.

Farmforms
‘Data is het nieuwe goud’, waarbij dataverzameling of data-analyse de ‘key’ is. De nieuwe Farmforms die FarmaFlux creëerde om apothekers inzicht te geven in hun data, zijn daar een mooi voorbeeld van. In oktober tonen onze technici hoe deze forms tot stand komen en hoe de rapportering naar de beroepsverenigingen en de individuele apotheker een feit wordt. Dankzij benchmarking kan een apotheker bijvoorbeeld zijn registratie van de vaccinatie pop-up vergelijken met regionale en nationale cijfers. 

Innovatie en privacy hand in hand
FarmaFlux staat ook voor innovatie en laat onze sector nu echt niet stilzitten op dat vlak: 3D-printing in de apotheek of gamification, het zijn maar enkele voorbeelden van wat er leeft.
Bij dit alles stellen sommigen zich vragen rond de privacy van de opgehaalde gegevens. FarmaFlux heeft niet voor niets een DPO in dienst – we stellen je binnenkort trouwens onze nieuwe rekruut Tom Strobbe voor. Privacy en GDPR dragen we hoog in het vaandel en gegevens worden dus steeds geanonimiseerd. Als we bijvoorbeeld apothekers vragen hun thuisleveringen te registeren aan de hand van een CNK-code, weten we niet hoeveel leveringen een bepaalde apotheker heeft geregistreerd – en dat willen we ook niet weten! Wat ons interesseert, is een idee te hebben van het totale aantal thuisleveringen, om deze dienst onder de aandacht te brengen.

Cybersecurity, een must
Ook cybersecurity is een hot item, want de tijd is definitief voorbij dat enkel grote bedrijven het risico liepen met ransomware gehackt te worden. Volgens een Amerikaanse studie zou cybercriminaliteit met maar liefst 600% gestegen zijn tijdens de Covidpandemie. Uit de cijfers van Febelfin blijkt dat 2020 voor België een topjaar was op vlak van phishing, met zo’n 67.000 frauduleuze transacties, voor een bedrag van ongeveer 34 miljoen euro. Omdat ook apothekers vaker het slachtoffer worden van cybercrime, ontstond de intersectoriële werkgroep security@pharmacies. Om je tegen al dit cybergeweld te wapenen, zullen we via onze blogs en social media praktische tips en tricks geven voor paswoordbeheer, het veiligstellen van je computerbestanden en -infrastructuur, enz.

Tot zover alvast een eerste overview van wat jullie mogen verwachten. Wij hebben er in elk geval zin in, hopelijk zijn jullie ook nu opnieuw trouw op post!

Volgende week: Dossier Vaccinatie Deel 1: “Samenwerken onder één dak”. Interview met Marleen Haems.

Published by

Related Posts