3D-printing en Corona

Foto: © Materialise –

3D-printing en corona lijken op het eerste gezicht niets met elkaar te maken te hebben, maar je herinnert je allicht het nijpend tekort aan allerlei medische hulpmiddelen bij het begin van de coronacrisis?  Niet alleen sloeg de naaihype toe, maar ook bedrijven sprongen in de bres.

Het coronavirus verraste de wereld en deed ons ongeziene maatregelen nemen. Bovendien drukte het ons met onze neus op het besef dat we over onvoldoende voorraden medisch materiaal beschikten. En aangezien de hele wereld met dezelfde problemen kampte en de leveringen uit het buitenland niet (tijdig) arriveerden, begonnen bedrijven zelf chirurgische en FF2-mondmaskers te maken, terwijl particulieren hun naaimachines uit de kast haalden.

Maskers gered
Ook 3D-printing bleek een oplossing te zijn voor het tekort aan mondmaskers. Meer nog, het in Leuven gevestigde 3D-bedrijf Materialise slaagde er zelfs in een afgekeurde lading van drie miljoen mondmaskers toch gebruiksklaar te maken met een ge3D-printe herbruikbare neusbeugel. Deze ‘Mask Fitter’ zorgde ervoor dat het masker van het type KN95, een variant van de FFP2 mondmaskers voor het verplegend personeel, wel goed aansloot ter hoogte van de neus. Tests van de preventiedienst IDEWE toonden aan dat de aangepaste maskers ruimschoots voldeden aan de veiligheidsnormen van het ATP-protocol en dus veilig gebruikt mochten worden door de zorgverleners.

Neuswissers en andere
Daarnaast leent 3D-printing zich ook voor faceshields en mask straps, dit zijn stripsdie het comfort van het dragen van mondmaskers moeten verhogen en de kwetsbare huid achter de oren beschermen. Een andere 3D-printing toepassing zijn de swabsticks, de neuswissers gebruikt bij de coronatesten. Any-Shape,   Waalse startup is een van de bedrijven die dergelijke teststaafjes produceert, vertrekkend van een soort plastic poeder dat via een laser wordt opgewarmd en laag voor laag geprint. Het CHU-ziekenhuis van Luik keurde de kwaliteit ervan goed en het federaal geneesmiddelenagentschap (FAGG) gaf zijn fiat.
Ook onderdelen van beademingsmachines kunnen met een 3D-printer geproduceerd worden. Het FAGG stelde hiervoor richtlijnen op die de veiligheid van de patiënten en de prestaties van de gebruikte producten hielpen garanderen.

Na de lockdown
Om de veiligheid van hun werknemers te garanderen eens die weer aan het werk gingen, investeerden heel wat bedrijven in extra voorzorgsmaatregelen, zoals plexi shields aan de receptie, aparte in-en uitgangen, desinfecteermateriaal enz. Slim bedachte objecten, zoals badgehouders met een gebogen haak waarmee je bijvoorbeeld op de liftknop kan duwen of handenvrije deuropeners, “rolden” ook uit de 3D-printer.  Het hierboven vermelde bedrijf Materialise stelde zelfs het computerbestand met het ontwerp van die deuropeners gratis ter beschikking op zijn website.


© Materialise

Ten slotte zetten we nog even de voordelen van 3D printen tijdens COVID-19 op een rijtje: het laat toe snel te produceren en tijd te besparen, niet afhankelijk te zijn van (dubieuze) buitenlandse leveranciers, voorraden van medische hulpmiddelen constant te houden en onze eigen economie een boost te geven.

Wil je zelf aan de slag met 3D-printing, schrijf je dan in voor een infoavond 3Dprinting in business op 1/10 in Zwijndrecht.

Published by

Related Posts