10 juni 2020

Tech en zorg gaan hand in hand

Dat tech giganten als Facebook, Google, Apple, Microsoft en Amazon al geruime tijd in de gezondheidssector investeren, is geweten.

Dat tech giganten als Facebook, Google, Apple, Microsoft en Amazon al geruime tijd in de gezondheidssector investeren, is geweten, maar dat ook andere technologiebedrijven zich inlaten met deze sector is soms minder bekend.

Als het belang van digitale technologieën (AI, medische robots, telemedicine) in de gezondheidssector nog moest aangetoond worden, dan heeft de Covid-19 pandemie dit eens en voorgoed duidelijk gemaakt. De 5 grootste tech bedrijven wiens reputatie bij het grote publiek wel een oppepper kon gebruiken, maakten van deze crisis gebruik om hun bijdrage te leveren in de strijd tegen deze pandemie. In zijn Ebook, Tech giants in healthcare gaat Dr Bertalan Mesko voor elk bedrijf dieper in op wat ze op dat vlak zoal deden. Naast aandacht voor de 5 grootste, belicht Mesko ook andere spelers waarvan we sommigen niet meteen aan gezondheidszorg linken. We bekijken er vier van dichterbij.

Uber

Zo creëerde Uber twee jaar geleden in de VS de dienst Uberhealth die niet-dringend medisch vervoer naar en van ziekenhuizen voorziet via een HIPAA-platform, d.w.z. een platform dat de privacy van patiëntgegevens en andere gezondheidsinformatie respecteert. Tijdens de Coronacrisis breidde Uber zijn healthcare diensten uit met o.a. gratis vervoer voor zorgverstrekkers van en naar hun patiënten. Dit is o.a. ook het geval in India waar de dienst UberMedic 24/7 actief is.

Samsung

Ook Samsung surft al en tijd mee op de gezondheidstrends met wearables, telemedicine en VR oplossingen. Via een partnership met American Well, beschikt de Samsung health app over een HIPAA- telemedicine platform LiveHealth Online dat consumenten en patiënten de mogelijkheid geeft zorgverstrekkers rechtstreeks via hun smartphone te contacteren voor dringende bezoeken, second opinions, enz. De Galaxy Watch Active 2 zou binnenkort zelfs een ECG kunnen maken, je bloeddruk monitoren en je calorieën tellen – wat misschien wel nuttig is om de coronakilo’s snel te verliezen.

Sony

Sony is dan weer erg bezig met de ontwikkeling van gespecialiseerde producten op het gebied van microchirurgie, communicatietechnologie en oplossingen voor de workflow van de documentatie. In elke fase van de workflow voor medische beeldvorming in operatiekamers hebben de producten van Sony Medical tot doel de moderne chirurgische praktijken te verbeteren. Dit heeft geleid tot de lancering van NUCLeUS, een smart digital imaging platform dat het personeel van de Operatiekwartier (OK) in het Nederlandse ziekenhuis St Jansdal tijd laat besparen door consultatie op afstand, efficiënte aansluiting van de apparatuur in elke OK, evenals een beter gebruik van OK-ruimte en apparatuur in het ziekenhuis.


Philips

Philips ontbreekt ook niet in dit overzicht. Zij brachten innovatieve producten op de markt zoals de Philips Lumify, een draagbare ultrasound en de Philips SmartSleep, een sleep tracking hoofdband. Bovendien gebruikt het Universitair Medisch Centrum Utrecht de combinatie van dergelijke slimme sensoren met hun informaticasysteem om COVID-19 patiënten op afstand te monitoren.
Met de trend om up-to-date te blijven in de medische wereld, lanceerde Philips o.a. een online portaal om zorgprofessionals te helpen bij de aanpak van COVID-19-gerelateerde kwesties. Dit portaal biedt gemakkelijk toegankelijke links naar beademingsondersteunende systemen, protocollen voor diagnostische beeldvorming enz.

Privacygevoelige data

Mesko’s boek toont niet alleen duidelijk het belang van de tech bedrijven voor de digitale transformatie in de gezondheidssector, hij benadrukt ook nog eens dat de samenwerking tussen deze bedrijven en de overheden cruciaal is om te komen tot veilige en privacybeschermende oplossingen bij de omgang met gevoelige patiëntgegevens.

Meer weten : lees het hele Ebook.
Afbeelding bovenaan deze blog, Mesko, o.c. p.8


Laatst gewijzigd op 10/06/2020

Volg ons op...

Onze social media kanalen. Blijf bij met de laatste innovaties in de gezondheidssector, technologische snufjes, enz.