27 mei 2020

Huidkanker opsporen in de apotheek? Het kan !

De jaarlijkse Week van de Huidkanker die mensen aanspoort zich te laten testen, kreeg door Covid19 een andere look en zette volop in op zelftesten.

De jaarlijkse Week van de Huidkanker die mensen aanspoort zich te laten testen, kreeg door Covid19 een andere look en zette volop in op zelftesten. Ook apps die melanoom opsporen vormen tegenwoordig een alternatief. In Noorse apotheken doen ze al jaren aan huidscreening in de apotheek.

Huidkanker of melanoom is de meest voorkomende en snelst stijgende vorm van kanker. Tussen 2004 tot 2016 kende huidkanker maar liefst een explosieve groei van 342%. (Bron: Stichting Kankerregister).
Reden genoeg dus voor Euromelanoma om al meer dan 20 jaar te blijven hameren op preventie en screening. Deze organisatie, actief in 33 landen, wordt geleid door een netwerk van Europese dermatologen die op vrijwillige basis samenwerken. Op hun site vind je zowel een video waarin Pascale Platel toont hoe je zelf je huid kan testen, als een folder vol tips die uitlegt waarop je moet letten, wie een verhoogd risico loopt en wat je moet doen.

De ene app is de andere niet

Een handvol apps claimen te helpen bij een vroegtijdige kankeropsporing door zelftests, maar ze zijn niet allemaal even betrouwbaar. Uit het onderzoek van een Nederlands ziekenhuis blijkt dat de Skin Vison app huidkanker voor 80% ‘met zekerheid’ herkent en in 95% van de gevallen ‘met grote waarschijnlijkheid’. Met deze app kan je een foto nemen van verdachte moedervlekken of andere vreemde plekjes. Het programma analyseert die vervolgens en geeft een oranje of rode waarschuwing als sprake lijkt van huidkanker. Als dat zo is, kan de foto direct met een arts worden gedeeld. Bovendien worden alle foto’s opgeslagen, zodat je veranderingen van de moedervlekken sneller kan opmerken.

Stapje verder

In Australië waar huidkanker de nummer 1 is onder de kankers, werkt men aan een app die met behulp van AI hoge resolutie foto’s van je lichaam maakt en ze via je smartphone naar een server stuurt. Enkele minuten later krijg je een compleet 3D-beeld van je lichaam waarbij elke moedervlek of huidbeschadiging geïdentificeerd en geanalyseerd wordt en vergeleken met vorige scans.

In de apotheek

In 100 Noorse Boots apotheken kan je al jaren terecht voor het laten scannen van moedervlekken.

Molescan 1 1 373x249

Anne Margarethe Aldin Thune, Communicatieverantwoordelijke van Boots Noorwegen (zie foto) licht toe: “ In Noorwegen komt huidkanker vaak voor, waarschijnlijk door onze lichte huid en onze gewoonte om veel buiten te zijn als de zon schijnt. Bij Boots informeren we onze patiënten dan ook uitgebreid over hoe zich goed beschermen tegen de zon en hoe veilig zonnen. Het scannen van moedervlekken past dan ook in dit totaalpakket dat we onze klanten aanbieden. De scan wordt gedaan met een technologie die een paar millimeter onder het huidoppervlak fotografeert om zo relevante veranderingen vast te leggen. Daarna stuurt de apotheker de scan voor analyse naar teledermatologen van ScreenCancer, samen met wat persoonlijke informatie over de patiënt. Vervolgens krijgt de patiënt bericht of de moedervlek al dan niet verder getest moet worden. Let wel, dit is geen diagnose. Een patiënt moet nog steeds naar een dokter voor een biopsie als een vlek er verdacht uitziet.”

Molescan 2 2 373x249

Laagdrempelig

Bij Boots Noorwegen zien ze deze dienst als een belangrijke aanvulling op huisartsen, omdat veel patiënten drempelvrees hebben om naar de dokter te gaanIn de apotheekis dezedienst makkelijk toegankelijk en je hebt er geen doktersvoorschrift voor nodig.

Anne Margarethe Aldin Thune: “ Vooral mannen zijn een belangrijke doelgroep voor ons, want het aantal huidkankers bij hen stijgt. Dit komt omdat ze niet alleen de neiging hebben minder naar hun huisarts te gaan, ze gebruiken ook minder zonneproducten.”
Is zo’n huidscan een idee voor bij ons? Het is in elk geval een mooi voorbeeld van hoe de apotheker zijn rol als eerstelijn zorgverstrekker kan spelen.


Laatst gewijzigd op 27/05/2020

Volg ons op...

Onze social media kanalen. Blijf bij met de laatste innovaties in de gezondheidssector, technologische snufjes, enz.