Technologie ten strijde tegen het coronavirus

Hot item in het nieuws de laatste weken, het coronavirus. Ook al zijn er veel gelijkenissen met het uitbreken van SARS in 2003, dankzij de toepassing van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg, zijn we beter in staat dergelijke epidemieën efficiënt te bestrijden en zelfs te voorkomen. Een kort overzicht.

AI als hulpmiddel
Bluedot, een Canadees AI gezondheidsmonitoringplatform waarschuwde niet alleen als eerste voor de verspreiding van het Wuhan-virus, maar kon zelfs correct de verspreidingsroute van het virus voorspellen, van Wuhan naar Tokio. Door massa’s informatie uit nieuwsberichten, gegevens van luchtvaartmaatschappijen enz te ‘scannen’, slaagde het algoritme van Bluedot erin een trend te identificeren die vervolgens door epidemiologen werd geanalyseerd.

Interactieve kaarten voor monitoring
Het Center for Systems Science and Engineering aan de Johns Hopkins University (Baltimore, VS) ontwikkelde een online dashboard om de gemelde ziektegevallen dagelijks te visualiseren en op te volgen. De gegevens zijn downloadbaar als een Google Sheet, waarbij de kaart nieuwe gevallen, sterfgevallen en genezen patiënten toont.

Sneller detecteren
Terwijl het Instituut voor Virologie van het Berlijns Charite ziekenhuis in een mum van tijd een test ontwikkelde die labo’s toelaat een betrouwbare diagnose van het coronavirus te stellen – een test die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ter beschikking wordt gesteld – bracht Veredus Laboratories (Singapore) op 1 februari een draagbare Lab-on-Chip detection kit  op de markt.

Robots assisteren artsen
Robots vormen een prima alternatief voor artsen en verplegend personeel, die een risico lopen bij blootstelling aan door het coronavirus besmette patiënten. De robots dragen een stethoscoop en laten toe dat artsen via een scherm met de patiënt communiceren. Een Amerikaanse patiënt werd op die manier al behandeld.

Drones in quarantaine
Ook drones kunnen ingeschakeld worden. Ze zijn het ideale transportmiddel om geneesmiddelen en andere hulpmiddelen te droppen in quarantainezones zoals Wuhan en zorgen ervoor dat minder mensen genoodzaakt zijn de besmette regio te betreden.

Temperatuur meten
In plaats van de temperatuur van de patiënt fysiek te controleren met een kwikthermometer, kan dit vanop afstand en in real time via een sensor worden gemonitord, waardoor het contact tussen patiënt en zorgverlener wordt beperkt. De temperatuursensor wordt rechtstreeks op de patiënt aangebracht en de gegevens worden vervolgens elektronisch naar een extern observatiedashboard gestuurd.

Online test
De vakgroep huisartsgeneeskunde en chronische zorg van de Vrije Universiteit Brussel liet zich ook niet onbetuigd en lanceerde een online test die het risico op besmetting kan inschatten. De test moet duidelijkheid scheppen en vooral voorkomen dat mensen zich onnodig zorgen maken.

Het feit dat Facebook de posts met desinformatie offline haalde, zal hier in elk geval ook toe bijdragen.

Bron: https://bit.ly/2UqWByb

Published by

Related Posts