FemTech

Beeld © Rtslabs.com

FemTech, een sector die jarenlang stiefmoederlijk behandeld werd, kent tegenwoordig een gestage groei en zou naar schatting tegen 2025 zo’n 50 miljard dollar vertegenwoordigen.

Wat is FemTech?
FemTech staat voor female technology, technologie voor en door vrouwen. Deze sector omvat ovulatie trackers- en wearables, apps om je menstruatiecyclus bij te houden en speciaal voor de vrouw ontworpen producten of tools (menopauze, borstvoeding, enz.). De term werd bedacht door de Deense Ida Tin, medeoprichter van de Clue app (zie verder).

Geen mannenbastion meer
Niet alleen is technologie nog altijd overwegend een mannenzaak, apps, trackers en wearables zijn vaak ontworpen voor mannen, terwijl de input van vrouwen – in veel gevallen de toekomstige gebruiksters – nihil is. Als je ongesteld bent, heeft dat invloed op je prestaties, laat staan als je zwanger bent, maar toch duurde het lang voor Fitbit en Apple Health hun features aan vrouwen aanpasten. Daarnaast heerste er in de bedrijfswereld ook koudwatervrees om in FemTech te investeren ondanks de vraag naar dergelijke producten en het potentieel – bijna 50% van de wereldbevolking zijn toch vrouwen. Gelukkig zien we intussen een positieve trend zowel in het aantal producten, het aantal vrouwen in techbedrijven als het percentage investeringen in die bedrijven.

Europa
Dat Europa zich niet onbetuigd laat in de FemTech sector tonen de twee onderstaande voorbeelden :
Clue is een succesvolle menstruele tracking app die in 2013 werd gelanceerd door een Berlijns bedrijf. Naast de tracking is het ook een testplatform voor FemTech producten en geeft het informatie over academisch onderzoek rond de gezondheid van vrouwen. Voordeel van de app is dat je trends (tijdstip eisprong) kan bekijken en je gegevens combineren met andere data (je slaappatroon, lichamelijke klachten). Je ontvangt notificaties op je smartphone en hebt je je gegevens altijd bij de hand.

Elvie is een Brits bedrijf dat de eerste draadloze en stille borstvoedingspomp ontwierp die zo succesvol is dat er een wachtlijst is. Hun compacte Elvie Trainer voor stevige bekkenbodemspieren, die al een award won, wordt aangeraden door gezondheidsprofessionals. “We benaderen problemen als vrouwen en lossen ze op als ingenieurs, wetenschappers en ontwerpers…” lezen we op hun site. Andere voorbeelden uit Europa vind je hier.

Empowering vrouwen in het Midden-Oosten & N. Afrika
Ook het Midden-Oosten ontsnapt niet aan de FemTech trend. Het platform Nabta Health heeft als missie om wereldwijd aan vrouwen een reeks gezondheidsdiensten te bieden, waaronder klinisch advies, gepersonaliseerde aanbevelingen over voeding, beweging, slaap enz., beoordelingen van consumentenproducten en virtuele raadplegingen. Nabta dat tegen 2020 het grootste gezondheidsplatform voor vrouwen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zal zijn, wil onder andere het idee weerleggen dat vrouwen vaak verantwoordelijk zijn voor onvruchtbaarheid, terwijl research uitwijst dat het een groeiend probleem bij mannen is. Dit Engels/Arabisch digitale platform maakt gebruik van machine learning en AI. 

Volgende week : interview met Julien Penders over het Beatle-project van het Belgo-Amerikaans FemTechbedrijf Bloomlife.

Published by

Related Posts