Hoe je van een bachelor in Marketing ‘Young ICT Lady 2019’ wordt

De oproep van de Cegeka-schoolom mensen zonder IT-achtergrond op te leiden tot developers viel bij Sanne Vermeiren niet in dovemansoren. Intussen werkt ze fulltime bij Cegeka in Leuven en zet ze zich onvermoeid in om jongeren en vooral meisjes warm te maken voor IT.

Sannes interesse voor IT kwam vrij laat. Ze behaalde eerst een bachelor in Marketing, dan een master in Economie en ten slotte een MBA in Management. Hoe meer ze studeerde, hoe meer ze geboeid raakte door innovatie. Sanne : “ Wie tegenwoordig innovatie zegt, zegt IT, maar dat stond mijlenver van wat ik gestudeerd had. Het toeval wil dat toen ik juist afstudeerde het VTM-nieuws berichtte dat de Cegeka-school op zoek was naar jongeren zonder IT-achtergrond om hen op te leiden tot full stack developers. Nog diezelfde avond stuurde ik mijn cv en de volgende dag belde ik hen om te zeggen hoe graag ik dit wilde. Zo ben ik in IT gerold.”

Ambitieus
“Op drie maanden tijd werd een 20-koppige groep jongeren klaargestoomd. De meesten waaronder ikzelf gingen aan de slag als developer, anderen als analist. Intussen werk ik niet langer als developer, die job was me toch net iets te technisch. Als analist kijk ik nu wat de klant wil en hoe we dit naar een IT-applicatie kunnen vertalen. Vorige maand heb ik aangegeven dat ik een salesfunctie wil doen, want ik wil een generalist zijn, zodat ik als ik ooit naar een management positie zou doorgroeien strategisch kan meedenken en een probleem vanuit alle hoeken bekijken.”

Knowledge Sharing
Cegeka, ooit begonnen als familiebedrijf stelt intussen wereldwijd zo’n 3000 personen te werk waarvan 300 in Leuven. “Omdat we niet altijd weten waar alle business units mee bezig zijn, zijn we gestart met ‘digital festival’, dat de gelegenheid geeft te weten welke technologieën anderen gebruiken en wat er wel of niet succesvol was. Knowledge Sharing en Fail-fast voeren we hier hoog in het vaandel. Ons motto is leer uit je fouten en ga verder, probeer het niet recht te zetten want soms heeft dat geen zin en vooral, deel het met anderen zodat zij niet dezelfde fout maken.”

Legio intiatieven
Dat kennisdelen doet Cegeka ook via Switchfully waarbij ze het idee van de Cegekaschool extern uitgerold hebben. Werknemers uit andere bedrijven krijgen een intensieve IT-opleiding waarna ze naar hun eigen bedrijf terugkeren.  “Er is een gigantische gap tussen het aantal IT-mensen die we nodig hebben en het aantal informatica studenten die jaarlijks afstuderen, vandaar dat de initiatieven als paddenstoelen uit de grond schieten. Zo is er o.a. BeCode dat ook gratis een IT-opleiding aanbiedt aan mensen met een andere achtergrond. En dan natuurlijk naar jongeren toe,  Wegostem of CoderDojo dat op vrijwilligers draait en waarbij jongeren tussen 7 en 18 in (groot)steden een keer per maand samenkomen om spelenderwijs te leren programmeren.”

Meisjes ook
“Daarbij moeten we nog meer aandacht hebben voor de meisjes”, vindt Sanne, “want de stereotypen blijven voortleven. Zo hadden we lagere schoolkinderen op bezoek die verwonderd waren dat er bij ons ook vrouwen werkten die er niet als jongens uitzagen. Wat ik ook vaak hoor als ik met jonge meisjes praat, is dat ze dachten dat IT zich beperkte tot programmeren in een donkere kamer. Dat er ook analisten of agile coaches nodig zijn, is nog te weinig bekend en maakt volgens mij dat we een groot aantal meisjes mislopen. Als Young ICT lady kan ik een voorbeeld zijn voor hen, zodat ze zien dat vrouwen niet enkel verpleegkundige kunnen worden maar evengoed CEO van een digitaal bedrijf.”

Leuvense Tech hub
In Leuven zou ik graag een Tech hub starten met een codingschool die studenten marketing of communicatie de basis van programmeren meegeeft. Mensen die een business achtergrond hebben én IT -kennis vormen een meerwaarde voor de markt. Volgende week zit ik hiervoor samen met de stad Leuven. De nieuwe burgemeester is terecht bezig met investeren in initiatieven rond tech, zodat zijn stad niet achterop raakt in vergelijking met bijvoorbeeld Brussel, waar je o.a. de digitale campus BeCentral hebt.”

Advies
“Probeer digitaal mee te zijn in welk werkveld je ook zit”, adviseert Sanne, “maak gebruik van het ruime aanbod cursussen online of in avondschool, want tegenwoordig ben je verondersteld dit allemaal te kennen. Mis de digitale boot niet, prijs jezelf niet uit de markt omdat je de skills mist. Werk er actief aan en zie het als een investering in je toekomst. Dat is mijn grootste bezorgdheid.”

Volgende week : dossier FemTech : Het ABC van FemTech

Published by

Related Posts