Robotten aan de macht?

In onze nieuwste miniserie schijnen we ons licht op de robotisering om aan te tonen hoe verweven ze al is in sectoren, zoals de auto-industrie, de banken en de gezondheidszorg (deel 2). In deel 3 geeft Vlaams zorgambassadeur Lon Holtzer toelichting over de toekomst van deze technologie in de zorg.

Robots, meer dan een gadget
Robots laten ons niet koud: sommigen zijn er door geïntrigeerd, andere zijn er bang van. Een ding is zeker, net als met andere nieuwe snufjes geraken we er snel aan gewend nu we ze geregeld tegenkomen op de luchthaven, bij APB of in een woonzorgcentrum.

Op de werkvloer
In een rapport van het World Economic Forum uit 2018 staat te lezen dat terwijl machines momenteel 29% van het werk uitvoeren en mensen 71%, dit laatste percentage tegen 2022 zou dalen naar 58%. Reden tot paniek? Neen, volgens datzelfde rapport verdwijnen er tot 2022 naar schatting wel 75 miljoen jobs, maar komen er 133 miljoen bij. Onder de risicojobs zien we bijvoorbeeld administratieve jobs of een job als magazijnier. Maar dat robots het werk niet altijd beter doen dan mensen ondervond ook Teslabaas Elon Musk toen de productie van zijn Model 3 serieus haperde en hij zich genoodzaakt zag de robots in zijn fabriek opnieuw door mensen te vervangen.

Financieel advies
Ook in de financiële sector zit de automatisering de laatste jaren in de lift. Robotadviseurs die je geld beleggen zijn dan ook al een tijd lang een feit. Zo heb je bij ons o.a. Birdee en Easyvest, en Yomini bij onze Franse buren. Echt je vermogen aan een robot toevertrouwen is wel nog niet voor morgen.

Als vriend
Facebook mengt zich eveneens in het robotica-debat, maar zonder de door wetenschappers vaak gebruikte reinforcement learning, een techniek waarbij je een robot iets aanleert en hem beloont als hij het goed doet of straft indien hij faalt. Bij Facebook willen ze de robot nieuwsgierig laten zijn net als een kind en hem vrij laten bewegen, het zogenaamd ‘zelfgestuurd leren’. Het registreren van elke beweging door het computersysteem actualiseert het softwaremodel dat helpt om de gevolgen van zijn handelingen te voorspellen.

Handig
Een robot als helpende hand in de keuken of om je meubels in een oogwenk in elkaar te zetten, het kan allemaal. Vanaf 12 juni opent aan de universiteit van Oxford zelfs een tentoonstelling van schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en video van de hand van eenAI-robotmens. En op Trafalgar Square in Londen stond er onlangs een robot als ludiek protest tegen Trumps bezoek.

Volgende week : Robotisering in de gezondheidssector

Published by

Related Posts