VR in medische toepassingen

VR om mensen van hun hoogtevrees af te helpen,
kinderen te ‘entertainen’ terwijl ze een vaccinspuitje krijgen of als deel van een rehabilitatieprogramma na een hartaanval … het zijn maar enkele voorbeelden van nuttige toepassingen.

Foto : VR Kids, Inc. www.vrkids.org


Angsttherapie
Een op vijf mensen zou last hebben van hoogtevrees, maar daar zou je met de app ZeroPhobia vanaf raken. Het enige wat je nodig hebt is je smartphone en een eenvoudige cardboard. De therapie is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en daarbij is exposure belangrijk. Door je bloot te stellen aan de ‘gevreesde’ situatie, bijvoorbeeld aan de rand van een balkon staan, raak je eraan gewend en daalt je angst. Hoe het juist werkt, zie je hier.

Stress- en pijnmanagement
Medische interventies en behandelingen die vaak gepaard gaan met stress, angst en pijn, worden tot nu toe met narcose en medicatie behandeld. De Belgische startup Oncomfort ontwikkelde echter een manier om met eigen software en bestaande hardware een patiënt in een andere wereld te brengen, weg van de pijn én zonder bijwerkingen. Er zijn tal van modules beschikbaar. Zo is Aqua een immersive experience gericht op het opwekken van ontspanning in een onderwater omgeving, terwijl andere toepasbaar zijn in de wachtzaal vóór een MRI-scan of tijdens een chemosessie.

Door de Noorse fjorden varen of met dolfijnen zwemmen, VR lijkt patiënten met chronische ziekten te helpen ontspannen waardoor de inname van de volgende morfinepil even uitgesteld kan worden.

Een neurowetenschapper gebruikt het zelfs bij de nabehandeling van een hartaanval. Met MindMotion™ , een combinatie van VR en neuroscience, herstelt hij kapotte hersenconnecties en leert hij het lichaam opnieuw te bewegen. Het is ook bewezen dat de technologie de symptomen van fantoompijn bij amputatie verlicht.

Ook voor kinderen
Het Zeepreventorium in De Haan is de eerste Vlaamse zorginstelling die gebruikmaakt van een VR-bril om kinderen af te leiden bij pijn of angst. De bril helpt zowel bij chronische pijn als bij injecties en of (brand)wondverzorging.
Door kinderen het idee geven dat ze een virtuele held zijn terwijl ze een vaccinspuitje krijgen, blijven ze rustig en is hun schrik voor het volgend spuitje meteen ook weg. 

Ons lijkt VR een technologie met potentieel. Wie weet kan het ziekenhuisverblijf van patiënten ingekort worden door hen pijn en stress te besparen en zo hun algemene gezondheidstoestand sneller te verbeteren. Onze sociale zekerheid zou er in elk geval wel bij varen. 

Volgende week : VR voor een  warme zorg

Published by

Related Posts