3D-printing in de gezondheidszorg

Foto: © Enabling the Future

Ook in de medische wereld zien we de opgang van 3D-printen en is de lijst van de toepassingen intussen al behoorlijk lang.

Breinaald overbodig
Tegenwoordig worden eenvoudige medische hulpmiddelen zoals vinger spalken en gipsen vaak ge-3D-print. De open structuur biedt immers vele voordelen: zo kan de arts bij een complexe breuk eerder met therapie starten omdat de geprinte structuur het gebroken bot op zijn plaats houdt. Het geringe gewicht verhoogt bovendien het draagcomfort. Daarnaast vermijd je ook de verstijving van de spieren doordat je bij een open 3D gips een apparaat met ultratonen kan gebruiken dat ervoor zorgt dat de spieren niet atrofiëren en zo de genezing bevordert. Ten slotte heb je geen last van jeuk omdat dat lichaamsdeel weken is ingegipst (vandaar geen breinaald nodig!).

Bij operaties
Terwijl bovenste hulpmiddelen nog als een gadget kunnen beschouwd worden, wordt 3D-printen ook al meer en meer gebruikt als hulpmiddel bij de voorbereiding van ingewikkelde operaties. Zo werd er bij een negen maand oude Chinese baby met een fatale hartafwijking, eerst een hart in 3D gemaakt om de riskante operatie goed te kunnen voorbereiden.

Bioprinting
3D-bioprinting betekent het maken van levende weefsels, zoals bloedvaten, botten, hart of huid met behulp van een 3D-printer, hetgeen op termijn levens zou kunnen redden. Ook kan het een antwoord bieden op wereldwijde orgaantekorten en bijkomend een halt toeroepen aan het testen van nieuwe cosmetische, chemische en farmaceutische producten op dieren.

Diverse protheses

Ook perfect passende protheses zijn een actieterrein van 3D. Op basis van een 3D-scan wordt de prothese digitaal gemodelleerd en ge-3D-print. In zo’n prothese zitten bovendien minder metaalonderdelen waardoor deze lichter is.
Voor de tandheelkunde zal er eveneens een hoop veranderen. Op basis van een scan van de mond zou je bruggen, kronen of bijvoorbeeld kleine kunststof kapjes kunnen printen, die een vervanging zijn van de metalen slotjes zoals we die nu kennen. De methode van een afdruk van het gebit in gips kan dus gerust de prullenbak in.

Nobel initiatief
Het vermelden waard in dit verband is de organisatie Enabling the Future. Op hun homepagina heb je drie rubrieken : ‘Need a hand’ als je een ge-3D-printe prothese (bijv. een hand) nodig hebt, ‘Build a hand’ als je zelf je ge-3D-print model wil printen en ‘Volunteer’ als je vrijwillig een ge-3D-print model wil printen op jouw printer voor iemand anders. Op de website lees je verschillende hartverwarmende stories.

Volgende week : 3D-printen in de apotheek

Published by

Related Posts