Het ABC van 3D-printen

In deze miniserie over 3D-printen leggen we kort uit wat het is, de naam spreekt immers al voor zich en een filmpje zegt meer dan een lange uitleg. We kijken naar de mogelijke toepassingen, het gebruik ervan in de medische wereld en komen we meer te weten over het project waar APB samen met UGent aan werkt om geneesmiddelen te printen. Daarnaast bekijken we ook hoe 3D-printen zich in de Europese context stilaan een weg baant en nieuwe mogelijkheden creëert.

Wat is het ?
3D printen leek eerst iets futuristisch maar is ondertussen al goed ingeburgerd. Hoe werkt het? Een 3D printer maakt op basis van een digitaal bestand driedimensionale objecten die laagje voor laagje worden opgebouwd. In tegenstelling tot een normale printer wordt er geen gebruik gemaakt van papier, maar van een grote variëteit aan materialen waaronder gips, goud, bioplastic, keramiek, enz.

Deze twee filmpjes leggen de werking op een eenvoudige manier uit.

Mogelijke toepassingen
De toepassingen zijn nagenoeg onbegrensd. Van plastic bekers, brillen, schoenen, stoelen tot gouden juwelen en beton. Maar ook eten, kleding en zelfs huizen behoren tot de mogelijkheden.

Voordelen
3D-printen past in de huidige trend waarbij objecten in een beperkte oplage worden geproduceerd en specifiek zijn toegespitst op individuele wensen (personal manufacturing). Zo maken 3D-printers het mogelijk om op kleine schaal snel te produceren met lage productiekosten. En dit zou wel eens een wereldwijde revolutie kunnen betekenen. Als we onze eigen kleren gaan printen in plaats van ze in lagelonenlanden te laten maken, scheelt dat aan transportkosten en komt dat zeker het milieu ten goede. Daarnaast heb je voor 3D-printen enkel een eenmalige investering in een printer nodig. Er zijn uiteenlopende 3D-computerprogramma’s beschikbaar (ook gratis) waarmee een 3D-printer eenvoudig aangestuurd kan worden. Dit maakt 3D-printers zeer gebruiksvriendelijk voor consumenten. Omdat met een 3D-printer vrijwel elk gewenst object geprint kan worden, zijn de mogelijkheden nagenoeg eindeloos en kan een persoonlijk tintje aan een eindproduct worden gegeven. Door de lage ontwikkel-, opstart- en productiekosten is de prijs-kwaliteitsverhouding van 3D geprinte producten bovendien uitstekend.

Prijs
Wat de prijs betreft, zijn er al 3D-printers vanaf 200 euro, voor de professionelere modellen betaal je zo’n 2500€ en meer.

Volgende week : 3D-printen in de gezondheidszorg

Published by

Related Posts