FarmaFlux en GDPR : hoe waken wij over uw gegevens?

Terwijl GDPR het woord van het jaar 2018 had kunnen worden omdat het zo vaak in het nieuws kwam, lijkt het voor velen toch eerder een buzzwoord. Nochtans is gegevensbescherming voor zorgverstrekkers geen ver-van-hun-bed-show, maar cruciaal.

Doe de test

Uit de cijfers van de Autoriteit Persoonsgegevens in Nederland blijkt bovendien dat de helft van de datalekken zich voordoen in de zorgsector en de financiële dienstverlening doordat persoonsgegevens naar de verkeerde ontvanger verstuurd worden.

Daarom raadt Denis Hanjoul, DPO van FarmaFlux, zorgverstrekkers aan een snelle scan te doen om te zien hoe goed hun informatica beveiligd is. Door te antwoorden op 10 vragen weet je meteen of je beveiliging een klein, middelmatig of groot risico loopt. Daarnaast krijg je tips en links om ze te verbeteren, want de beveiliging van patiëntengegevens begint in de apotheek!
 

Goedkeuring

En hoe zit het met de gegevensbescherming bij FarmaFlux voor het GFD en RaOTD? Denis geeft aan dat FarmaFlux de goedkeuring kreeg van de Privacycommissie, wat betekent dat onze gegevensstromen GDPR-proof zijn. Alle gegevens afkomstig van de apotheken worden immers geëncrypteerd (versleuteld) doorgestuurd.

DPO

Zoals vermeld in een vorige blog nam FarmaFlux Denis als DPO onder de arm om erop toe te kijken dat alle projecten in overeenstemming met de GDPR zijn. Denis licht toe: “Voor elk nieuw initiatief wordt conform de regelgeving een DPIA, een Data Protection Impact Assessment, uitgevoerd waarbij we op voorhand de risico’s voor de rechten van de patiënt analyseren en nagaan hoe we er kunnen voor zorgen dat die risico’s zo laag mogelijk zijn.

E-mail

Verstuur je wel eens e-mails naar je patiënten/klanten, weet dan dat het een communicatiekanaal is waarbij makkelijk datalekken ontstaan. En omdat het vaak om een menselijke fout gaat, is het essentieel dat jij en je collega’s zich bewust zijn van de risico’s. Hier vind je naast informatie over wat je moet doen als je via e-mail persoonsgegevens uitwisselt ook een link naar een e-book ‘Creëer bewustwording van privacy en de AVG’ dat je gratis kan downloaden.

Heb je nog vragen, stuur ze naar privacy@farmaflux.be.

Published by

Related Posts