AI expert aan het woord : AI meer dan een hype

Tijdens zijn inleiding op de Meetup over de digitalisering van de zorg (Digipolis 14/03/19) gaf Stijn Coolbrandt van #BeHealth aan dat digitale technologie en innovatie duidelijk naar een betere en vaak ook warmere zorg leiden.

Alain Sillen ziet AI ook als iets positiefs, omdat het kan ingeschakeld worden voor het analyseren van big data, iets wat een computer beter kan dan ons menselijk brein. Alain is Java-ontwikkelaar/consultant sinds begin 2019 bij FarmaFlux en houdt er zich bezig met de ‘schoonmaak’ van RAOTD. Op geregelde tijdstippen worden de gearchiveerde data gezipt en op een externe database bewaard om op die manier plaats te maken voor nieuwe data in het archief.

DODELIJKE PIJNSTILLERS
Onlangs protesteerden duizenden Amerikanen in New York tegen een tranquilizer die al 400.000 slachtoffers maakte. Volgens Alain zou je door AI in te zetten bij gericht dataonderzoek kunnen zien dat de levensverwachting daalt en weten dat er iets mis kan zijn met de samenstelling van die pijnstiller.

REVOLUTIONAIR
Ook kan AI het leven makkelijker maken voor mensen met diabetes. Wearables en apps die de bloedsuikerspiegel meten en de aangepaste dosis insuline monitoren, vervangen nu al de omslachtige vingerprik. Aan een slimme contactlens die de glucosewaarde in het traanvocht meet, wordt momenteel nog gewerkt – dit klinkt alvast veelbelovend gezien het stijgend aantal diabetespatiënten wereldwijd.

FOR YOUR EYES ONLY
Eind vorig jaar kondigde het toonaangevende bedrijf imec een samenwerking aan met lenzenfabrikant Seed en de Ugent voor het ontwikkelen van zo’n contactlens voor oogziektes. In een zachte zuurstof-doorlatende contactlens bouwden ze elektronica in die bestaat uit sensoren die de samenstelling van het oogvocht monitoren of uit minicontainers medicatie die op vastgestelde tijdstippen hun inhoud vrijgeven. Patiënten moeten er enkel aan denken hun lenzen tijdig op te laden en ondervinden er voor de rest geen hinder van.

3 MILJARD BASENPAREN
Ook in het kader van genetisch onderzoek biedt AI een meerwaarde. Het menselijk genoom, d.i. het geheel van erfelijke informatie in een cel, bestaat uit ongeveer 3 miljard (!!) basenparen. Met AI kan bijvoorbeeld het DNA van een groep mensen met een genetisch ziekte geanalyseerd worden door hun DNA te vergelijken met een controlegroep die de ziekte niet heeft en er de genen uit te halen die verband kunnen houden met die ziekte (GWAS). Gezien de hoeveelheid data is dit immers een voor een mens totaal onmogelijke opdracht !

EFFICIENTE COMMUNICATIE
Momenteel onderzoeken Ierse researchers ook de mogelijkheid om via AI de communicatie tussen zorgverstrekker en patiënt te verbeteren. Vaak gebruiken zij immers vakjargon dat patiënten niet altijd begrijpen. Door een gesprek te analyseren en hierover feedback te geven, kan een zorgverstrekker niet alleen zien of de patiënt voldoende tijd had om de gegeven informatie te absorberen en om vragen te stellen, maar ook of zijn tone of voice aangepast was aan de mededeling.

Meer lezen over de AI trends in de zorg? Klik hier.

Published by

Related Posts