Project Griep pop-up

Wat is het?

De aflevering van griepvaccins kent dit najaar een grote verandering. Apothekers kunnen vanaf 1 oktober voor alle patiënten een griepvaccin voorschrijven. Bovendien kan dit terugbetaald worden voor alle risicopatiënten zoals gedefinieerd door het RIZIV. Als apothekers krijgen we de verantwoordelijkheid deze patiënten te identificeren en terugbetaling toe te passen. Ter ondersteuning zal er in alle softwarepakketten een pop-up beschikbaar zijn. De pop-up verschijnt op het scherm van de apotheek voor alle risicopatiënten (50+, diabetes, hart-, nier- of longproblemen) waarvoor nog geen griepvaccin is afgeleverd en die kunnen worden opgespoord door de software. Duur van het project : vanaf oktober 2021 voor onbepaalde duur.

Doel

Onze sector is al jaren bezig met griepsensibilisatie. Tot hier toe was het louter de bedoeling dat de apotheker de patiënt aansprak om hem dan eventueel aan te raden contact met zijn huisarts te nemen. Nu gaat het echter een stapje verder en voert de apotheker een echt sensibiliseringsgesprek. We willen het apothekers makkelijker maken patiënten te identificeren nu ze ook een griepvaccin mogen ‘voorschrijven’. Als de patiënt die voor de apotheker staat in aanmerking komt voor een vaccin, zal de apotheker dit registreren en hem een vaccin afleveren waarmee hij naar de huisarts kan gaan.

Het uiteindelijke doel van deze pop -up is zowel de vaccinatiegraad in het kader van het griepseizoen te verhogen als de farmaceutische zorg.

Aggregatie en gefilterde informatie door FarmaFlux. Volgende info wordt vrijgegeven door de initiatiefnemers.

Gerelateerde links

Contactpersoon project

KOVAG
Marleen Haems
marleen.haems@kovag.be

Carolien Bogaerts
carolien.bogaerts@kovag.be

Contactpersoon FarmaFlux