20 oktober 2021

Chronilux draait om multidisciplinair samenwerken

Chronilux, is niet alleen een zorginitiatief dat FarmaFlux mee ondersteunt, maar ook een van de twaalf projecten geïntegreerde zorg voor chronische patiënten in België.

Chronilux, is niet alleen een zorginitiatief dat FarmaFlux mee ondersteunt, maar ook een van de twaalf projecten geïntegreerde zorg voor chronische patiënten in België. Projectleider Céline Mostade licht de acties en de werking van dit nieuwe zorgsysteem in de provincie Luxemburg toe.

De doelgroepen in de eerste fase van het project zijn personen met diabetes type 2 en/of cardiovasculaire aandoeningen. De voornaamste doelstellingen zijn gebaseerd op drie actiepijlers: patiënten zelf hun gezondheid laten beheren, terwijl ze door een multidisciplinair team worden begeleid en het preventiebeleid verbeteren.

Céline Mostade: “Chronilux wil de weg banen voor een nieuwe organisatie van ons zorgsysteem, dat is gebaseerd op de samenwerking en coördinatie van het netwerk met de patiënt. Het project beoogt een betere uitwisseling van middelen, competenties en informatie om gemeenschappelijke doelstellingen inzake kwaliteit, doeltreffendheid en efficiëntie te halen. Bovendien is het de bedoeling dat dit zorgmodel ook toepasbaar is op andere chronische aandoeningen en kan bijdragen aan een nieuwe aanpak van chronische patiënten.”

Céline Mostade 2

Het belang van preventie

Een van de acties, geïmplementeerd door Chronilux, is een innovatieve dienst van medication review tussen de apotheek, de behandelende arts en de thuisverplegers. ”Een stuurgroep van deskundigen heeft een theoretisch parcours uitgewerkt voor deze medication review. Na vijf maanden werd de feedback van de zorgverstrekkers gevraagd om te weten wat er wel of niet werkte. Dergelijke bottom-up-projecten geven ons een veel beter zicht op wat zich op het terrein afspeelt en kunnen evolueren naargelang de effectieve behoeften.”

Multidisciplinaire samenwerking

Om de continuïteit van de zorgverlening te verzekeren en om fouten te vermijden, werkt Chronilux aan een manier om de overgang thuis-ziekenhuis-thuis vlotter te doen verlopen via informatie-uitwisseling tussen de eerste en tweede lijnHet idee is dat als een patiënt uit het ziekenhuis wordt ontslagen alle betrokken actoren (de behandelende arts, de apotheker, de thuisverpleger en de patiënt) een enveloppe ontvangen met daarin het nieuwe medicatieschema, een ontslagbrief en de voorschriften, hetgeen een geneesmiddelenconciliatie toelaatOm echt een brug te slaan tussen het ziekenhuis en de eerste lijn, zowel voor als na de ziekenhuisopname, heeft Chronilux bovendien een communicatietool ontwikkeld.

 Door COVID-19 is dit Contactkaftje (‘Carnet de liaison’) pas eind september aan de zorgverstrekkers voorgesteld, maar het is al op kleine schaal in omloop. Zowel de zorgverstrekkers als de patiënten waren vragende partij voor een betere communicatie.” Het Carnet de liaison zal eigendom van de patiënt zijn. Het is dan ook de bedoeling dat hij dit meeneemt telkens hij een afspraak heeft bij een zorgverstrekker. Het boekje omvat meerdere secties: een ‘brievenbus’, mededelingen, op te volgen parameters, medicatieschema, afsprakenkalender, contactgegevens van de zorgverstrekkers en de familie, zorgplan en planning van de mantelzorgers, communicatie met het ziekenhuis enz. Na zes maanden testen op het terrein staat een tevredenheidsenquête op de agenda.

Opsporing van diabetes

In de provincie Luxemburg lijdt een op de vijftien personen aan diabetes. De helft van hen is zich van geen kwaad bewust. Door screening van diabetes en het risico op cardiovasculaire ziekten in de apotheek zou het niet alleen mogelijk zijn personen die niet weten dat ze (pre)diabetes hebben vroegtijdig op te sporen, maar ook de risicogroepen te bereiken. Begin 2019 lanceerden we als eersten in Wallonië een screeningcampagne van diabetes in Neufchâteau met zeer goede resultaten. Daarna sloot APB zich bij ons aan om een beter aangepaste informaticatool te ontwikkelen en zich op onze acties inspireren om hun Care-test (test voor cardiovasculaire ziekten) te evalueren. Wij zullen deze cardiovasculaire check-up op basis van hetzelfde protocol in de provincie Luxemburg gebruiken. Zo kunnen wij diabetes opsporen en het risico op cardiovasculaire ziekten evalueren.”

Betrokken patiënten

Céline Mostade legt uit dat de werkwijze in deze projecten geïntegreerde zorg totaal anders is dan in het traditionele zorgsysteem. Zo zijn zorgverstrekkers geen loutere ‘leveranciers’ van zorgdiensten, maar begeleiders. Door het grote aantal actoren en thema’s is zo’n project uiteraard heel complex, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat die acties samen bijdragen aan de autonomie van de patiënt. In dit kader wordt patiënten een van de actoren in de zorg voor hun eigen gezondheid. Daarom zullen we meer samenwerken met de LUSS (Ligue des Usagers des Services de Santé, de Franstalige patiëntenvereniging) rond de behoeften van de patiënt om hem te integreren in het zorgteam. Maar we hebben ook oog voor mantelzorgers en werken nauw samen met de vzw Aidants proches. Kortom, het is belangrijk een band te scheppen tussen alle actoren en de zorg vanuit verschillende hoeken te coördineren om samen vooruit te gaan. ”

 

Laatst gewijzigd op 20/10/2021

Volg ons op...

Onze social media kanalen. Blijf bij met de laatste innovaties in de gezondheidssector, technologische snufjes, enz.