29 april 2020

Corona en technologie

Al weken beheerst het coronavirus het nieuws en worden we zowel met exacte feiten als met fake news om de oren geslagen.

Al weken beheerst het coronavirus het nieuws en worden we zowel met exacte feiten als met fake news om de oren geslagen. Wij vonden er alvast een aantal artikels tussen waarin technologie een rol kan spelen in deze crisis.

De techgiganten Google, Apple en Facebook zijn al vaak op een slechte manier in het nieuws gekomen omdat ze geen enkele moeite deden om de verspreiding van fake news op hun platformen tegen te gaan. Met deze coronacrisis hebben ze het echter anders aangepakt en plaatsen ze officiële en betrouwbare bronnen bovenaan in de zoekopdrachten naar informatie over het coronavirus. Ook probeert Facebook sinds een paar jaar echter ook zijn immense databestanden nuttiger in te zetten in het zogenaamde Data for Good programma. Momenteel ondersteunt Facebook op die manier bijvoorbeeld onderzoekers en organisaties om met behulp van geanonimiseerde gebruikersdata inzichtelijk te maken hoe het virus zich verspreidt, hoe en waar zorg ingezet moet worden en wat het effect is van de getroffen maatregelen. Dit gebeurt onder andere aan de hand van de Disease Prevention Map. Deze kaart toont waar mensen leven, hoe mensen zich verplaatsen en hoe hun telefoongebruik eruitziet. In combinatie met epidemiologische informatie, helpen deze datasets de routes van ziekte-uitbraken door menselijk contact beter te begrijpen. Lees meer.

Stroomversnelling

Zelfs wie 100% gekant was tegen de digitalisering van de zorg, beseft nu dat we blij mogen zijn dat de technologie al zijn ingang had gevonden in de zorg. Zo vangen bijvoorbeeld telemonitoring en teleconsultaties de noodzaak van fysieke afstand op en bewijzen sociale robots in de woonzorgcentra hun nut om verplegend personeel te ondersteunen. Ook bij het analyseren van coronatesten worden robots mee ingeschakeld.
Op 13 mei start bij onze noorderburen een interessante webinarserie over de nieuwe inzichten rond de toepassing van digitale innovatie in de zorg.  Lees meer.

Bewegen in coronatijden

Er wordt elke dag op gehamerd dat we voldoende moeten bewegen in deze coronatijden. Een leuke gadget hiervoor is de nieuwe Fitbit Charge 4. De geïntegreerde GPS-sensor maakt dat je smartphone gerust thuis mag blijven, en je later toch precies je afgelegd parcours op een kaart kan zien. Neem je hem toch mee, dan zie je dankzij de GPS veel preciezer je gemiddelde snelheid. Een andere toevoeging is de contactloze betaalfunctie Fitbit Pay, die vroeger alleen in de smartwatches van Fitbit te vinden was. De Charge 4 biedt voor het eerst ook ondersteuning voor Spotify, d.w.z. je kan Spotify op andere apparaten met je Fitbit op afstand bedienen. Je batterij opladen hoeft maar een keer om zes tot zeven dagen, behalve wanneer je de GPS-functie aanzet, werkt de batterij beduidend minder lang.

Artificiële intelligentie (AI)

Twee Nederlandse bedrijven hebben de AI-software CAD4COVID ontwikkeld waarmee artsen op een röntgenfoto van iemands longen kunnen zien of hij/zij corona heeft. Ze hopen dat de software kan bijdragen bij de bestrijding van het virus in ontwikkelingslanden of landen met weinig zorgvoorzieningen, maar met een groot risico op coronabesmettingen. De software is gratis beschikbaar. In Rwanda wordt een dergelijke AI-software al gebruikt voor tuberculosedetectie.

Exponentiële cijfers

Wat opvalt in deze pandemie is dat cijfers vaak al gedateerd zijn op het moment dat ze bekend gemaakt worden. Deze video toont een andere manier om de cijfers van alle landen weer te geven. De grafiek toont o.a. dat het aantal besmettingen overal op dezelfde manier gestegen is en in welke landen er al een dalende trend is.

Wil je meer lezen over de laatste trends en technologische innovaties in de strijd tegen Covid-19, klik dan hier om het gratis e-book te downloaden.


Laatst gewijzigd op 29/04/2020

Volg ons op...

Onze social media kanalen. Blijf bij met de laatste innovaties in de gezondheidssector, technologische snufjes, enz.